GOOGLE a publicat o hartă actualizată a Coreei de Nord, incluzând lagărele de concentrare

GOOGLE a publicat o hartă actualizată a Coreei de Nord, incluzând mai ales sinistrele lagăre ale regimului comunist, precum şi o instalaţie de cercetare nucleară care se află în centrul tensiunilor în creştere dintre Phenian şi comunitatea internaţională.

3964 afișări
Imaginea articolului GOOGLE a publicat o hartă actualizată a Coreei de Nord, incluzând lagărele de concentrare

GOOGLE a publicat o hartă actualizată a Coreei de Nord, incluzând lagărele de concentrare (Imagine: Google)

"Timp îndelungat, Coreea de Nord a rămas una dintre cele mai vaste zone cu date cartografice limitate. Astăzi, am remediat", a declarat pe blogul său Jayanth Mysore, un oficial de la Google Map Maker.

Harta ţării de pe Google Maps a fost alcătuită de serviciul GOOGLE Map Maker mulţumită contribuţiei internauţilor, modelului oferit de enciclopedia pe Internet Wikipedia şi imaginilor prin satelit.

Ea propune o imagine mai detaliată a Phenianului, incluzând şcoli, hoteluri, spitale, o catedrală, o piaţă şi parcuri atât de o parte, cât şi de cealaltă a fluviului Taedong care traversează capitala.

În afara Phenianului, harta est mai clară, fiind observate câteva oraşe mari, aeroporturi, o rafinărie, o instalaţie de cercetare nucleară şi, în special, pete gri reprezentând taberele regimului.

De exemplu, la 100 de kilometri nord-est de Phenian, se observă lagărul N°18, identificat ca "gulag", iar în apropiere de frontiera chineză, lagărul de muncă N°22. Harta marchează cu precizie amplasarea unei fabrici farmaceutice, a uneia alimentare, a unei armurării şi barăci pentru paznici.

Într-un raport publicat în mai 2011, Amnesty International afirma că lagărele de concentrare au crescut ca dimensiune şi număr în ultimii zece ani şi aproximativ 200.000 de persoane sunt închise în condiţii "atroce".

"Numeroase persoane din lume sunt fascinate de Coreea de Nord, dar ţările sunt extrem de importante pentru sud-coreeni, care au acolo legături ereditare", a adăugat Mysore.

Cu toate acestea, harta îmbunătăţită a Coreei de Nord rămâne foarte sumară.

Oficial, Coreea de Nord şi Coreea de Sud sunt în război, iar călătoriile străinilor în nordul peninsulei sunt limitate.

Nord-coreenii trăiesc într-una dintre ţările cele mai izolate şi mai cenzurate din lume, accesul la Internet fiind destinat doar unei minorităţi infime de câteva sute de persoane din rândul elitelor şi studenţilor.

Prin urmare, străinii nu au niciun mijloc de a obţine informaţii despre topografia, urbanizarea sau localizarea unor instalaţii strategice.

Publicarea hărţii nord-coreene intervine după ce preşedintele Google Eric Schmidt, împreună cu fostul diplomat american Bill Richardson, au efectuat o vizită "umanitară privată" timp de trei zile în Coreea de Nord.

La întoarcere, el a declarat că "decizia (nord-coreenilor) de a rămâne izolaţi în spaţiul virtual afectează doar universul şi creşterea lor economică", în timp ce "planeta devine din ce în ce mai conectată".

Google a participat deja la dezvăluirea amplasării unor lagăre nord-coreene datorită serviciului de imagini prin satelit, Google Earth, utilizat frecvent de către ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului sud-coreean pentru Reunificare a salutat oportunitatea ca lumea "să afle mai multe" şi Coreea de Nord "să fie mai deschisă".

Sud-coreenii, ca Lee Nak-Ye, preşedintele unei asociaţii pentru refugiaţi, de asemenea s-au bucurat. "Aş fi fericit să văd o hartă a oraşului meu natal", a spus Lee, în varstă de 80 de ani, care a părăsit nordul peninsulei în 1950.

Tensiunile dintre Phenian şi comunitatea internaţională au crescut în decembrie, când Coreea de Nord a lansat o rachetă, considerată de Washington şi aliaţii săi un nou test balistic.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat sancţiuni sporite împotriva regimului nord-coreean, care, drept răspuns, şi-a anunţat intenţia de a proceda la un al treilea test nuclear.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici