„Cerem o decizie unanimă că, până la summitul UE-Turcia din 6 martie, niciun stat nu îşi va închide unilateral frontierele…”, a declarat un funcţionar UE citat de AFP.
„În cazul în care nu vor exista garanţii în acest sens, Guvernul Greciei nu va aproba acordul privind condiţiile menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană”, a precizat funcţionarul citat.
Austria a propus de mai multe ori suspendarea Greciei din Schengen până la securizarea frontierei martitime cu Turcia, pledând, alături de Germania, Belgia, Suedia şi Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare în spaţiul de liberă circulaţie, pentru oprirea imigraţiei.
La rândul său, Ungaria a îndemnat Bulgaria şi Macedonia să securizeze frontierele cu Grecia, pentru oprirea imigranţilor.
Consiliul Uniunii Europene a recomandat oficial Greciei să ia măsuri suplimentare pentru securizarea frontierelor maritime, avertizând că, în caz contrar, există riscul reintroducerii controalelor în Spaţiul Schengen. Un raport al Comisiei Europene (CE) stabilea, în urmă cu două săptămâni, că Grecia şi-a „neglijat în mod grav” obligaţia de a asigura controlul la frontiera externă a Spaţiului Schengen. Peste 850.000 de imigranţi extracomunitari au tranzitat în 2015 teritoriul Greciei în drumul spre state occidentale ale Uniunii Europene.