Guvernatorul statului New York cere un ajutor federal de 30 de miliarde de dolari

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a cerut luni un ajutor federal excepţional de 30 de miliarde de dolari pentru lucrări de reconstrucţie în statul său, la două săptămâni după trecerea uraganului Sandy.

97 afișări
Imaginea articolului Guvernatorul statului New York cere un ajutor federal de 30 de miliarde de dolari

Guvernatorul statului New York cere un ajutor federal de 30 de miliarde de dolari (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Acest uragan a fost de proporţiile unui "cataclism", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă. "Am suferit o pierdere economică de aproximativ 30 de miliarde de dolari" şi, "prin urmare, un ajutor excepţional adecvat va fi de aproximativ 30 de miliarde de dolari", a adăugat el.

Cuomo a evocat necesitatea de a "reconstrui infrastructuri, locuinţe, de a ajuta guvernele locale cu clădirile publice şi de a ajuta micile întreprinderi".

Statul New York şi cel vecin New Jersey au fost cele mai afectate de urganaul Sandy, care a lovit coasta de nord-est a Statelor Unite la 29 octombrie, provocând moartea a 110 persoane, dintre care 43 la New York.

"Economia statului New York este importantă nu numai pentru stat, ci şi pentru ţară. Cu cât se redresează mai rapid, cu atât este mai bine pentru stat şi pentru ţară", a insistat Cuomo.

Cererea sa are loc cu trei zile înaintea unei vizite a preşedintelui Barack Obama la New York, ce va fi consacrată joi consecinţelor uraganului.

Chiar dacă au fost înregistrate progrese considerabile din 29 octombrie, prin revenirea progresivă la normal a circulaţiei mijloacelor de transport în comun şi restabilirea energiei electrice în proporţie de 98 la sută, zeci de mii de locuinţe şi companii încă nu aveau curent electric luni.

Fără să aştepte deblocarea ajutorului federal, primarul oraşului New York a anunţat un plan de urgenţă în valoare de 500 de milioane de dolari pentru a repara 37 de şcoli şi trei spitale închise de la trecerea uraganului.

"Nu am înfruntat niciodată o furtună la fel de distrugătoare precum Sandy, iar finanţarea acestor reparaţii este la fel de necesară pe cât este de urgentă", a declarat Michael Bloomberg.

Şcolile închise primeau în mod obişnuit 26.000 de elevi, care învaţă în prezent în alte instituţii.

Luni, zeci de mii de locuinţe şi companii erau private de electricitate în statul New York şi, prin urmare, nu aveau încălzire.

În plus, benzina rămâne raţionalizată, o măsură pusă în aplicare vineri pentru a lupta împotriva cozilor de aşteptare care de atunci s-au redus.

În New Jersey, o măsură similară pusă în aplicare la 3 noiembrie va fi ridicată marţi dimineaţă, a anunţat guvernatorul Chris Christie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici