Haosul din Irak, de rău augur pentru Afganistan - experţi

Haosul din Irak, pe care Statele Unite l-au părăsit la sfârşitul lui 2011, ar putea fi de rău augur pentru Afganistan, cu doi ani şi jumătate înainte de retragerea militară completă a americanilor, avertizează unii experţi.

1008 afișări
Imaginea articolului Haosul din Irak, de rău augur pentru Afganistan - experţi

Haosul din Irak, de rău augur pentru Afganistan - experţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Există limite în conturarea unor paralele între Irak şi Afganistan, subliniază aceşti specialişti, însă cele două state au monopolizat aparatul militar al primei puteri mondiale timp de peste un deceniu şi ambele sunt astăzi ameninţate de puternice insurecţii islamiste armate.

După luni de ezitare, preşedintele american Barack Obama a stabilit la sfârşitul lui mai un calendar al retragerii militare din Afghanistan.

Washingtonul va menţine în acest stat 9.800 de militari, după 2014, înainte de o retragere completă la sfârşitul lui 2016, spre sfârşitul preşedinţiei lui Obama, cu scopul de a "întoarce pagina" războaielor după 11 septembrie în Irak şi Afganistan. Pentru a păstra acest contingent, următorul preşedinte afghan ar trebui totuşi să parafeze un tratat bilateral de securitate (BSA), pe care Kabulul îl negociază de mai multor luni cu Statele Unite.

Un text similar nu a putut fi semnat între Bagdad şi Washington, americanii retrăgându-se militar complet din Irak la 31 decembrie 2011. Totuşi, ei au continuat să investească miliarde de dolari în echipamente şi formarea forţelor armate irakiene, chiar dacă acestea cedează în faţa ofensivei fulgerătoare a ultrajihadiştilor sunniţi din cadrul Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL).

Mulţi observatori credeau că "Al-Qaida în Irak, redenumită în prezent în SIIL, a fost decimată, decapitată, depăşită prin trimiterea unor întăriri" americane masive în 2007, reaminteşte Bruce Riedel, de la Brookings Institution.

Însă creşterea influenţei SIIL în Irak "constituie un (précédent) de rău augur" pentru Afghanistan, consideră expertul, luând în considerare că forţele afgane rămân singure în faţa talimanilor.

Statele Unite dispun de 32.800 de militari, susţinuţi de 17.700 de aliaţi şi 340.600 de militari şi poliţişti afgani. De la 9.800 de persoane în 2015, prezenţa americană va fi redusă la "jumătate" spre sfârşitul acelui an şi va fi concentrată, în special, la baza aeriană din Bagram şi la Kabul, până la retragerea completă în 2016, cu doar 200 de militari menţinuţi la ambasadă pentru cooperarea militară bilaterală.

- "Semn de abandon"

"Cu cât se apropie mai mult retragerea şi sunt mai multe resurse, cu atât se reduc interesul şi cooperarea între Guvernul american şi actorii internaţionali pe teren", constată Christopher Chivvis, un politolog la centrul de cercetări Rand Corporation. "Ei nu mai colaborează în vederea unui obiectiv comun. Ei încearcă să părăsească" Afganistanul, adaugă expertul.

"Administraţia Obama speră că poate afganii consideră decizia preşedintelui drept un vot de încredere în instituţiile lor", scrie Scott Smith, din cadrul fundaţiei United States Institute for Peace. Însă "este mai probabil să o interpreteze ca pe un semn de abandon", afirmă Smith.

Totuşi, temperează specialiştii, dacă BSA va fi semnat, va rămâne timp pentru a ameliora formarea armatei afgane, care deja a început să ia iniţiativa pe teren faţă de talibani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici