În primul semestru al anului, nemţii au cumpărat 83,5 tone de aur

  • Potrivit informaţiilor furnizate de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, spre deosebire de alte ţări, în Germania achiziţionarea de lingouri şi monede de aur a crescut în primele şase luni ale anului cu mai mult de 100% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
  • Fondurile tranzacţionate la bursă (ETF) pe aur au înregistrat un record, la sfârşitul lunii iunie stocul de metale preţioase din aceste fonduri fiind de 3621 tone, mai mult ca niciodată.
  • Pe de altă parte, în întreaga lume cererea de aur pentru producţia de bijuterii a scăzut cu 46%, ajungând la 572 tone, jumătate din media pe zece ani.
1278 afișări
Imaginea articolului În primul semestru al anului, nemţii au cumpărat 83,5 tone de aur

Profimedia

Spre deosebire de cele mai multe ţări din lume, nemţii au cumpărat în prima jumătate a acestui an o cantitate impresionantă de aur. Din datele furnizate joi de World Gold Council, organizaţia care se ocupă cu analiza pieţei aurului, reiese că investitorii germani au achiziţionat în primele şase luni ale acestui an lingouri şi monede de aur cu o greutate totală de 83,5 tone, în creştere cu peste 100% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Această situaţie contrastează cu imaginea pe care o oferă toate celelalte ţări ale lumii, unde în acelaşi interval de timp cererea de lingouri şi monede a scăzut cu 17 la sută, la o cantitate de 396.7 de tone. S-a semnalat o deosebire în acest sens între Est şi Vest: în timp ce, pe fondul crizei provocate de coronavirus, în partea de vest a lumii s-a cumpărat mai mult aur, în Asia şi în Orientul Mijlociu, de exemplu, vânzările au scăzut în mod semnificativ.

Între timp, fondurile tranzacţionate la bursă (ETF) pe aur au înregistrat un record, care trebuie să fi contribuit, de altfel, şi la creşterea preţului. Aceste fonduri au achiziţionat în prima jumătate a anului 734 de tone de aur. La sfârşitul lunii iunie, stocul de metale preţioase din aceste fonduri era de 3621 tone, mai mult ca niciodată. Numai în al doilea trimestru, investiţiile în fonduri au crescut cu peste 300% faţă de anul precedent, ajungând la 434,1 tone. Aproape că s-a atins vechiul record de investiţii din perioada crizei financiare, în primul trimestru al anului 2009, investiţiile în fonduri în aur ridicându-se la 465,7 tone.

Pe de altă parte, în întreaga lume cererea de aur pentru producţia de bijuterii a scăzut cu 46%, ajungând la 572 tone. Astfel, cantitatea solicitată a fost de aproximativ jumătate din media pe zece ani. În al doilea trimestru, s-a înregistrat un declin de 53% la nivel global, şi încă mult mai pronunţată a fost scăderea în India, ţara bijuteriilor din aur, cu minus 74%, în timp ce în China a existat o scădere mai uşoară, cu 33%. Cu siguranţă, scăderea cererii de bijuterii din aur s-a datorat în principal închiderii magazinelor de bijuterii şi a unităţilor de producţie aferente din multe ţări în timpul crizei generate de coronavirus, dar şi preţului aurului, care a înregistrat recent o creştere vertiginoasă, după cum declară World Gold Council.

Motive similare se presupune că au condus şi la scăderea cererii de aur pentru aplicaţii tehnice, cu aproximativ 13%, la o cantitate de 140 de tone.

Achiziţiile de aur ale băncilor centrale au scăzut la 233 de tone în prima jumătate a anului, comparativ cu cifrele record atinse în aceeaşi perioadă a anului trecut.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici