Insurgenţii libieni salută rezoluţia ONU şi declară că nu le mai este teamă
După adoptarea rezoluţiei, adjunctul ministrului libian al Afacerilor Externe, Khaled Kaaim, a anunţat că ţara sa este pregătită pentru o încetare a focului condiţionată, apreciind că hotărârea ONU îi ameninţă unitatea.
La Benghazi, la aproximativ o mie de kilometri est de Tripoli, nu a fost semnalată nicio intervenţie, în noaptea de joi spre vineri, de către jurnaliştii AFP aflaţi în oraş, în contextul în care exista temerea unui atac iminent al forţelor pro-Kadhafi, după declaraţiile ameninţătoare ale liderului libian, cu doar câteva ore înainte de votarea rezoluţiei.
Imediat după anunţarea hotărârii ONU, sute de locuitori din oraş şi-au manifestat bucuria în acest fief al rebelilor.
„Nu ne mai este frică, ne-a fost destulă frică 42 de ani (…). Nu-mi mai este frică de aviaţia şi de artileria lui Kadhafi, care au omorât atât de mulţi libieni”, a declarat un inginer, Saad, în vârstă de 47 de ani, în vacarmul tirurilor de armă, focurilor de artificii şi claxoanelor de maşini.
Joi seara, Consiliul de Securitate al ONU a votat în favoarea utilizării forţei contra trupelor pro-Kadhafi, deschizând calea pentru raiduri aeriene, după mai bine de o lună de reprimare sângeroasă a insurecţiei.
Rezoluţia autorizează „toate măsurile necesare” pentru protejarea civililor şi impunerea unei încetări a focului armatei libiene. Aceasta prevede, de asemenea, instituirea unei zone de interdicţie aeriană, cu scopul de a împiedica aviaţia colonelului Muammar Kadhafi să-i bombardeze pe opozanţi.
Textul a fost adoptat cu zece dintre cele 15 voturi din Consiliul de Securitate al ONU. China, Rusia, Germania, Brazilia şi India s-au abţinut.
Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a averizat că niciun soldat german nu va participa la o intervenţie militară în Libia, care prezintă „riscuri şi pericole considerabile”.
În schimb, ministrul australian al Afacerilor Externe şi-a exprimat speranţa că rezoluţia nu a fost adoptată „prea târziu”, adăugând că „dacă zona de interdicţie aeriană este impusă”, Australia ar putea „lua în calcul o participare”.
Canada va furniza şase avioane de vânătoare CF-18 pentru punerea în aplicare a rezoluţiei, potrivit presei canadiene.
Cu puţin înainte de votul ONU, liderul libian a anunţat că forţele guvernamentale urmau să atace, joi seara, oraşul Benghazi, într-un mesaj sonor transmis de televiziune libiană.
Dar, mai târziu, CNN a anunţat că a primit un telefon de la unul dintre fiii lui Kadhafi, Seif al-Islam, potrivit căruia colonelul şi-ar fi schimbat tactica, din motive umanitare, şi nu mai prevedea să intre în Benghazi imediat, ci să ocupe poziţii în jurul oraşului.
Preşedintele american, Barack Obama, l-a sunat, joi seara, pe preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi pe premierul britanic, David Cameron, pentru a coordona o strategie asupra Libiei, după rezoluţie, potrivit unui comunicat al preşedinţiei americane.
Uniunea Europeană (UE) a salutat hotărârea ONU şi s-a declarat pregătită să o „pună în aplicare”, în limita competenţelor sale.
La NATO, reprezentanţii celor 28 de ţări membre vor examina, vineri, consecinţele acestei rezoluţii, potrivit unui diplomat din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
Ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, a avertizat că o intervenţie va avea loc în scurt timp. „Este, probabil, o problemă de ore”, a spus el.
Un purtător de cuvânt al Ministerului libian al Apărării, citat de agenţia oficială Jana, a anunţat, anterior, că orice operaţiune militară străină va „expune tot traficul aerian şi maritim din Mediterana la pericol”.
„Orice element mobil civil sau militar va fi ţinta contraofensivei libiene”, a adăugat el.