Întâlnire între Vladimir Putin şi Recep Erdogan în Sankt-Petersburg: Preşedintele Rusiei susţine Administraţia Recep Erdogan şi îi cere să restabilească ordinea în Turcia - VIDEO

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avut o întrevedere cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru prima dată de la restabilirea legăturilor din iunie, după reluarea relaţiilor bilaterale dintre Moscova şi Ankara, informează site-ul ziarului The Telegraph.

5052 afișări
Imaginea articolului Întâlnire între Vladimir Putin şi Recep Erdogan în Sankt-Petersburg: Preşedintele Rusiei susţine Administraţia Recep Erdogan şi îi cere să restabilească ordinea în Turcia - VIDEO

Întâlnire între Vladimir Putin şi Recep Erdogan în Sankt-Petersburg: "Vrem cu toţii reînceperea unui dialog şi restabilirea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat speranţa că Administraţia Recep Tayyip Erdogan va restabili în totalitate controlul în Turcia după tentativa de lovitură de stat militară, informează site-ul agenţiei Tass.

"Rusia are o poziţie de principiu: ne opunem permanent oricăror acţiuni anticonstituţionale", a declarat Vladimir Putin cu ocazia întrevederii cu Recep Tayyip Erdogan.

"Din acest punct de vedere, vreau să exprim speranţa că, sub conducerea Administraţiei Erdogan, poporul turc va trece peste această problemă şi că va fi restabilită legea şi ordinea", a precizat Vladimir Putin.

Întrunirea a avut loc în contextul creşterii tensiunilor dintre Turcia şi Occident.

Preşedintele Erdogan a aterizat în Sankt-Petersburg marţi dimineaţa. Anterior acesta declarat: " Acestă vizită mi se pare o nouă piatră de hotar în relaţiile noastre bilaterale, pornind din nou de la zero".

"Vizita dumneavostră de astăzi, în ciuda situaţiei foarte dificile din domeniul politicii, indică faptul că vrem cu toţii reînceperea unui dialog şi restabilirea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia", a răspuns Vladimir Putin în cadrul întâlnirii de la Palatul Constantin.

Erdogan a declarat că poporul turc este "fericit" pentru susţinerea acordată de Putin în timpul tentativei de lovitură de stat.

Rusia şi Turcia s-au referit una la cealaltă drept "parteneri strategici", dar relaţiile dintre vecinii Mării Negre au devenit tot mai încordate de la izbucnirea războiului civil din Siria, în 2011.

"Occidentul trebuie să fie solidar cu Turcia, deoarece aceasta a doptat valori democratice. Din păcate, liderii ţărilor de vest au preferat să abandoneze poporul turc", a declarat Erdogan publicaţiei Le Monde.

"Putin nu a criticat numărul militarilor şi al funcţionarilor publici suspendaţi din post în momentul convorbirii în care şi-a extins condoleanţele", a adăugat acesta.

Ministerele turce au reasigurat aliaţii NATO de devotamentul Turciei faţă de alianţa internaţională, însă, Mevlut Cavasoglu, ministrul de Externe, a insistat că relaţiile cu Rusia nu reprezintă o alternativă a Uniunii Europene şi NATO.

Rusia furnizează mai mult de jumătate din importul gazelor naturale ale Turciei. Rosatom, monopolul energetic nuclear de stat al Rusiei, a primit un contract pentru a contrui prima centrală nucleară turcă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici