Inundaţii puternice după ploile abundente pe coasta de est a Australiei

  • Coasta de est a Australiei a fost afectată puternic de ploile abundente de sâmbătă, care au provocat inundaţii în urma cărora s-a impus evacuarea unor regiuni.
  • Mai multe case şi drumuri au fost distruse, au fost blocate oraşele şi tăiate liniile electrice, scrie Reuters.
218 afișări
Imaginea articolului Inundaţii puternice după ploile abundente pe coasta de est a Australiei

Sursa foto: profimedia

Cea mai mare parte a coastei statului New South Wales (NSW), unde locuiesc aproximativ o treime din cei 25 de milioane de oameni din Australia, a avut deja recorduri de precipitaţii în luna martie, iar autorităţile au avertizat că ploaia va continua probabil câteva zile.

„Urăsc să spun asta din nou tuturor cetăţenilor noştri, dar nu va fi o săptămână uşoară pentru noi”, a declarat premierul NSW Gladys Berejiklian într-un briefing televizat. „Ploaia poate să nu se oprească până joi sau vineri”.

Oficialii au emis noi ordine de evacuare pentru aproximativ 15 zone, până sâmbătă după-amiază.

Imaginile de televiziune au arătat daune masive în întreaga ţară, apa care a cuprins casele până la ferestre. Oamenii au mers cu barca pe străzi şi pe drumurile avariate. Un videoclip a arătat că o casă întreagă a fost măturată de ape. Presa locală a transmis că proprietarii au reuşit să evacueze.

Barajul Warragamba, o sursă majoră de apă pentru Sydney, a început să se reverse sâmbătă. Oficialii au avertizat că deversarea se va adăuga rapid râurilor deja umflate, ceea ce va duce la alte inundaţii.

O mini-tornadă s-a format într-o suburbie din vestul oraşului, provocând daune la peste 30 de case, doborând copaci şi tăind curentul electric, au spus serviciile de urgenţă.

Oamenii au fost îndemnaţi să evite orice călătorie neesenţială, iar oficialii le-au acordat ajutor celor care s-au aventurat afară.

Echipajele de urgenţă au răspuns la aproximativ 4.000 de apeluri de ajutor în ultimele două zile.

„Mesajul este clar: nu mergeţi şi nu conduceţi prin apele de inundaţii, nu conduceţi pe unde apa acoperă un drum”, a spus ministrul Serviciilor de Urgenţă din NSW, David Elliott, potrivit Reuters.

Biroul de meteorologie prognozează precipitaţii în regiunea Greater Sydney în acest sfârşit de săptămână şi în regiunea Munţilor Albaştri.

De asemenea, agenţia a avertizat că vântul va sufla cu viteză de până la 70 de kilometri pe oră, cu rafale care depăşesc 90 de kilometri pe oră.

Evenimentele sociale şi sportive au fost anulate în întreaga ţară, inclusiv jocuri de fotbal şi una dintre cursele de cai.

Aproape 30 de copii din oraşul rural Kendall au petrecut vineri seară în biblioteca şcolii primare împreună cu angajaţii, după ce inundaţiile i-au prins în interior şi au împiedicat părinţii să vină şi să îi ia acasă. Copiii sunt în siguranţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici