Iran: Personalităţi reformatoare, judecate pentru că ar fi organizat protestele postelectorale

Mai multe personalităţi din tabăra reformatoare, printre care apropiaţi ai fostului preşedinte Mohammad Khatami, au compărut, marţi, în faţa Tribunalului Revoluţionar de la Teheran, acuzate că ar fi organizat manifestaţiile postelectorale din Iran, potrivit presei iraniene.

63 afișări
Imaginea articolului Iran: Personalităţi reformatoare, judecate pentru că ar fi organizat protestele postelectorale

Iran: Personalităţi reformatoare, judecate pentru că ar fi organizat protestele postelectorale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A început cea de-a patra audiere a Tribunalului Revoluţionar care îi judecă pe organizatorii recentelor incidente", a anunţat agenţia iraniană Fars.

Circa 140 de persoane au fost prezentate, de la 1 august, în faţa Tribunalului Revoluţionar pentru implicarea lor în manifestaţiile care au urmat realegerii ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte al Iranului, la 12 iunie. Aceste manifestaţii au aruncat ţara în cea mai gravă criză de după crearea, în 1979, a Republicii Islamice.

Marţi, au fost judecate circa douăzeci de persoane - printre care un fost ministru, mai multe personalităţi politice de prim rang, ziarişti şi cadre universitare.

Acuzarea a reproşat unor grupuri politice că, "în cooperare cu presa occidentală şi ambasadele colonialiste, ar fi semănat confuzia şi s-ar fi folosit de partizanii candidaţilor învinşi pentru a realiza o lovitură de stat", potrivit postului public de televiziune.

Printre acuzaţi figurează în special apropiaţi ai lui Khatami, inclusiv trei foşti miniştri adjuncţi şi reformatorii Mohsen Mirdamadi şi Abdollah Ramezanzadeh, potrivit presei iraniene.

Alături de ei se aflau şi Behzad Nabavi, unul dintre gânditorii mişcării reformatoare şi fost ministru al Guvernului lui Mir Hossein Moussavi, conservator moderat şi principal rival al lui Ahmadinejad în alegeri, şi intelectualul iraniano-american Kian Tajbakhsh.

Saeed Leylaz, un cunoscut ziarist reformator, Mohammad Ghoochani, redactorul şef al Etemad Melli - ziarul lui Mehdi Karoubi, candidat învins în scrutinul prezidenţial - şi Massoud Bastani, care lucra pentru site-ul de Internet condus de Mehdi Rafsandjani, fiul fostului preşedinte Akbar Hashemi Rafsandjani, erau, de asemenea, prezenţi în boxa acuzaţilor.

Mehdi Rafsandjani a depus eforturi pentru a crea "iluzia că la alegeri au existat fraude", a afirmat în faţa instanţei Massoud Bastani, citat de FARS.

"Ni s-a ordonat să atacăm munca realizată de Guvern timp de patru ani, pentru (...) a pune la îndoială procesul electoral", a declarat el.

Un eminent membru al taberei reformatoare, Saeed Hajjarian, şi-a prezentat scuzele, potrivit agenţiei de presă ISNA, pentru "greşelile enorme" pe care le-a comis din cauza "analizelor greşite", la fel ca şi Ramezanzadeh, care a afirmat că "rezultatul scrutinului este corect".

Acuzarea îi reproşează lui Hajjarian că are legături cu serviciile de informaţii britanice şi cu Fundaţia Soros (a miliardarului american George Soros) care intenţionau să organizeze o "revoluţie de catifea" în Iran.

Acuzarea a adus în discuţie şi partidele reformatoare Frontul Participării şi Organizaţia Mujahedinilor Revoluţiei Islamice, acuzându-le că au răspândit "zvonuri de fraudă" şi solicitând dizolvarea lor.

Audierile acestor procese, denunţate de opoziţie şi de comunitatea internaţională ca fiind "procese-spectacol", nu sunt deschise presei străine, iar până acum nu a fost dat niciun verdict.

Mohammad Khatami, care a fost preşedinte reformator între 1997 şi 2005, şi Akbar Hashemi Rafsandjani, au acordat sprijin opoziţiei care denunţă un rezultat al alegerilor marcat de fraude.

Cel puţin 4.000 de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor, iar 300 se află în continuare după gratii, potrivit surselor oficiale, care spun că protestele s-au soldat cu moartea a 30 de oameni. Opoziţia susţine că numărul morţilor este de 69.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici