Israelul a lansat un satelit de spionaj capabil să supravegheze activităţile nucleare iraniene

Publicat: 23 06. 2010, 10:30
Actualizat: 06 11. 2012, 12:07

Odată cu această lansare, statul israelian deţine şase sateliţi de spionaj, care se află în prezent în funcţiune.

„În urmă cu câteva minute, statul israelian a lansat satelitul Ofek-9 de la baza Palmachim” din sudul ţării, a anunţat Ministerul într-un comunicat. „Rezultatele acestei lansări vor fi examinate de o echipă tehnică”, potrivit aceleiaşi surse.

Nici un alt detaliu nu a fost furnizat în legătură cu misiunea acestui satelit. Dar, potrivit postului public, acest dispozitiv ar avea capacitatea de a face fotografii cu o rezoluţie mare şi de a supraveghea programul nuclear controversat al Iranului.

Postul de radio anunţă de asemenea că acest satelit a fost fabricat de Israel Aircraft Industries şi a fost plasat pe orbită cu ajutorul unei rachete Shavit.

În 2004, lansarea satelitului Ofek-6 a eşuat, aparatul ajungând în Marea Mediterană din cauza unei probleme tehnice.

Israelul, care este considerat singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, acuză Iranul că încearcă să obţină arma atomică sub pretextul dezvoltării unui program civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Iranul este principalul inamic al Israelului, iar preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a cerut ca statul israelian să fie „eliminat” de pe hartă.

În condiţiile în care Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercurea trecută a patra serie de sancţiuni împotriva Iranului, din pricina refuzului de a-şi sista activităţile nucleare controversate, un fost director al serviciului israelian de informaţii (Mossad) a preconizat luni un atac preveniv asupra Teheranului.

„Sunt de părere că în condiţiile în care există un război în curs (cu Iranul) deoarece ameninţarea este permanentă, deoarece intenţia inamicului în acest caz este de a vă anihila – cea mai bună doctrină este cea a atacului şi nu cea a ripostei”, a afirmat Shabtai Shavit, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Universitatea Bar Ilan, situată în apropiere de Tel-Aviv.

„Recurgerea la ripostă ca principală strategie însemnă a aştepta pasiv ca (inamicul) să vină să vă atace. Dar ne confruntăm cu un inamic care planifică în permanenţă şi care nu aşteaptă decât o ocazie pentru a ataca”, a explicat fostul director al Mossad-ului din perioada 1989-1996.

„De asemenea, care este interesul, fie şi din punct de vedere moral, să aştepţi şi să nu acţionezi decât în cazul unui atac?” a întrebat Shavit.

La 12 iunie, cotidianul britanic The Times, care a citat surse militar din Golful Persic, a anunţat că Arabia saudită i-ar permite Israelului să survoleze spaţiul său aerian în eventualitatea unui raid asupra Iranului şi că Riyadul a efectuat teste pentru a-şi adapta capacitatea de apărare aeriană.

Ministerul saudit de Externe a dezminţit categoric „aceste acuzaţii mincinoase”.