Italienii votează astăzi la un referendum care vizează reforme constituţionale. Premierul Matteo Renzi ar putea demisiona dacă rezultatul nu este favorabil

Startul la vot s-a dat la ora locală 7:00 (8:00, ora României), peste 51 de milioane de italieni fiind eligibili să voteze. Rezultatele sunt aşteptate luni dimineaţa, scrie Reuters.

1920 afișări
Imaginea articolului Italienii votează astăzi la un referendum care vizează reforme constituţionale. Premierul Matteo Renzi ar putea demisiona dacă rezultatul nu este favorabil

Italianii votează astăzi la un referendum care vizează reforme constituţionale. Premierul Matteo Renzi ar putea demisiona dacă rezultatul nu este favorabil (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Foto Mediafax)

Pe fondul crizelor politice frecvente din Italia, premierul de centru-stânga, Matteo Renzi, a cerut o reformă a sistemului politic pentru a spori puterile guvernului central, în detrimentul celor 20 de regiuni ale Italiei, în domenii precum mediul, transportul şi energia.

Reforma vizează şi renunţarea la bicameralismul perfect prin retragerea funcţiei legislative în cazul Senatului, urmând să fie redus numărul de parlamentari.

Cu toate partidele de opoziţie împotriva, victoria lui Renzi ar reprezenta o surpriză, însă cele mai multe sondaje de opinie indică o victorie a taberei care se opune reformei constituţionale.

Dacă referendumul nu va reuşi, Matteo Renzi a declarat că îşi va da demisia din funcţia de premier, iar acest lucru ar putea fi urmat de alegeri anticipate de pe urma cărora ar putea beneficia Mişcarea Cinci Stele, un grup care se poziţionează împotriva zonei euro, scrie BBC.

Băncile italiene reprezintă o problemă pentru zona euro; acestea se confruntă cu datorii şi împrumuturi, existând o posibilitate mare să nu le plătească în întregime. Băncile sunt un punct de cotitură pentru economia italiană care prezintă un risc pentru zona cursului valutar al Uniunii Europene.

Vineri, ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a încercat să calmeze pieţele financiare, spunând că "nu există riscul unui şoc financiar" în cazul respingerii reformei, ar putea să apară doar turbulenţe de scurtă durată.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici