- Home
- Externe
- BUDAPESTA, (27.10.2016, 17:38)
- Mihai Draghici
Ungaria îi răspunde premierului italian Matteo Renzi, după ce acesta a criticat ţările ce refuză să accepte imigranţi şi a ameninţat cu blocarea bugetului UE
Guvernul Viktor Orban a respins criticile premierului italian, Matteo Renzi, privind refuzul acceptării refugiaţilor, acuzând Italia că permite venirea extracomunitarilor în Europa şi amintind că ţările est-europene au propriile contribuţii la dezvoltarea Uniunii Europene, relatează La Repubblica.
Urmărește
4248 afișări
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei
"Matteo Renzi înţelege greşit situaţia", a reacţionat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.
"Italia nu îşi îndeplineşte obligaţiile, căci dacă ar respecta mai bine normele şi reglementările comune europene, presiunile imigraţiei asupra Uniunii Europene ar fi mult mai mici", a adăugat Szijjarto.
"Prin aderarea la UE, ţările central şi est-europene au pus la dispoziţie propriile pieţe interne companiilor din Europa Occidentală, inclusiv celor italiene, care au realizat profituri semnificative", a subliniat şeful diplomaţiei ungare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Incidente între susţinătorii lui Georgescu şi jandarmi în Piaţa Victoriei. Protestatarii forţează cordoanele şi au aruncat cu petarde şi obiecte în forţele de ordine
-
Nu îţi place Trump? Vino în Europa! - aceasta ar putea fi noua strategie a UE pentru a atrage minţile stălucite din SUA dezamăgite de măsurile radicale luate de Trump
-
Jandarmii spun că cei care au forţat cordonul de ordine sunt susţinători ai lui Georgescu
"Matteo Renzi critică ţările central şi est-europene, cele ce respectă reglementările comune, în timp ce Italia nu îşi îndeplineşte obligaţiile privind apartenenţa la Spaţiul Schengen. Dacă Italia ar respecta mai bine regulile comune, presiunile imigraţiei asupra Europei ar fi mult mai mici", a insistat şeful diplomaţiei ungare.
Matteo Renzi a avertizat miercuri că Italia va bloca adoptarea bugetului Uniunii Europene pe anul 2017 în cazul în care ţările est-europene vor continua să refuze acceptarea de refugiaţi conform cotelor obligatorii stabilite de Comisia Europeană. "Dacă ţările est-europene, care se dezvoltă cu ajutorul banilor noştri, nu acceptă refugiaţi conform sistemului convenit, noi vom bloca prin veto viitorul buget al Uniunii Europene", a declarat miercuri Matteo Renzi. "Anual, Italia are o contribuţie de 20 de miliarde de euro la bugetul UE, dar primeşte înapoi doar 12 miliarde; acesta este un dezechilibru, este corect ca toată lumea să contribuie", a subliniat Renzi. "Dacă Ungaria, Cehia şi Slovacia ne fac morală pe tema imigraţiei, dar nu ne ajută, vrând doar banii noştri, în 2017 Italia trebuie să susţină Guvernul pentru a spune că acest lucru nu mai poate continua", a insistat Renzi, citat de Corriere della Sera.
Teoretic, Italia nu are niciun drept de veto prin care să poată bloca adoptarea bugetului UE. Deciziile privind bugetul se iau de obicei în unanimitate, dar pot fi luate şi prin majoritate calificată dacă nu se poate ajunge la unanimitate.
Săptămâna trecută, Matteo Renzi a cerut Uniunii Europene să iniţieze proceduri de sancţionare a ţărilor central şi est-europene care nu acceptă imigranţi extracomunitari în cadrul sistemului de distribuire pe cote stabilit de Comisia Europeană. În contextul polemicilor cu Uniunea Europeană pe tema deficitului bugetar al Italiei, Matteo Renzi a subliniat că Guvernul de la Roma respectă reglementările comunitare, astfel că nu ar fi necesară declanşarea vreunei proceduri de sancţionare. "Legea bugetului italian respectă în totalitate regulile europene, dar, dacă UE vrea să ne ofere sugestii ori semnalări, ascultăm. În privinţa procedurii de sancţionare, aşteptăm. Dar aşteptăm ca UE să le aplice în cazul ţărilor care au promis că vor accepta distribuirea imigranţilor, dar nu au respectat promisiunea", a afirmat Mateo Renzi, pledând pentru suspendarea finanţării UE în cazul ţărilor membre care nu primesc refugiaţi.
Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiaţi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Orașul din România zguduit de 3 cutremure în doar 16 ore! Localnicii au tras o sperietură soră cu moartea: 'Ne-a zdruncinat!' 😲
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe