Iulia Timoşenko face apel la proteste după abandonarea acordului Ucraina-UE

Opozanta ucraineană încarcerată Iulia Timoşenko le-a cerut, vineri, concetăţenilor săi să iasă în stradă pentru a protesta faţă de abandonarea acordului de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană în favoarea relaţiilor cu Rusia, decizie pe care a calificat-o drept un "puci".

175 afișări
Imaginea articolului Iulia Timoşenko face apel la proteste după abandonarea acordului Ucraina-UE

Iulia Timoşenko (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Iulia Timoşenko apreciază că decizia preşedintelui Viktor Ianukovici şi a premierului Mikola Azarov (de suspendare a pregătirii acordului) echivalează cu un puci şi le cere ucrainenilor să iasă în stradă în întreaga ţară", a declarat avocatul fostului premier, Serghi Vlasenko, după ce s-a văzut cu ea la Harkiv (est).

După ce Guvernul ucrainean a anunţat joi că abandonează negocierile cu UE în vederea pregătirii unui Acord de Asociere - pentru semnarea căruia europenii cereau eliberarea lui Timoşenko -, mii de persoane au manifestat la Kiev, iar sute dintre ele au petrecut noaptea în Piaţa Independenţei, unde au protestat faţă de această mişcare în direcţia Rusiei.

Vineri, mii de manifestanţi s-au adunat la Liov, în vestul Ucrainei, unde au clamat "Da, pentru UE!" şi "Revoluţie!".

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Viktor Ianukovici şi transmisă de avocatul său, Timoşenko l-a avertizat în privinţa influenţei Moscovei.

"Faceţi greşeala vieţii", i-a scris lui Ianukovici opozanta.

"Credeţi că veţi continua să fentaţi, să şantajaţi şi să jucaţi" între Rusia şi UE, a adăugat ea.

"Vă înşelaţi. Aţi rămas singur în faţa Rusiei şi va trebui să trăiţi după regulile sale. Mai târziu, Rusia vă va pune în faţa unei alegeri: ea vă va salva de o catastrofă socio-economică cu preţul pierderii independenţei", a continuat ea.

"Doar Acordul de Asociere (cu UE) poate să vă protejeze", a conchis ea.

Opoziţia ucraineană face apel pentru organizarea unei manifestaţii proeuropene de amploare, duminică, la ora locală 12.00 (12.00, ora României), în centrul Kievului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici