Khamenei cere anularea tuturor sancţiunilor impuse Iranului odată cu semnarea acordului final

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut joi ca toate sancţiunile impuse Iranului să fie ridicate odată cu încheierea acordului final asupra dosarului nuclear între marile puteri şi Teheran, relatează Reuters în pagina electronică.

149 afișări
Imaginea articolului Khamenei cere anularea tuturor sancţiunilor impuse Iranului odată cu semnarea acordului final

Khamenei cere anularea tuturor sancţiunilor impuse Iranului odată cu semnarea acordului final (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Khamenei, cel mai puternic om din Republica islamică, care are ultimul cuvânt de spus în toate problemele de stat, a făcut totodată primele comentarii despre acordul-cadru agreat săptămâna trecută în oraşul elveţian Lausanne.

El şi-a reiterat încrederea în echipa de negociatori a preşedintelui iranian Hassan Rohani. Însă, aparent pentru a nu lăsa susţinătorii liniei dure deoparte, a avertizat asupra intenţiilor "diavoleşti" ale Statelor Unite. "Nu susţin şi nici nu mă opun acordului. Totul stă în detalii, este posibil ca cealaltă parte, înşelătoare, să vrea să ne impună restricţii în detalii", a apreciat el într-un discurs transmis în direct de către televiziunea de stat.

Poziţia sa cu privire la sancţiuni este similară celei exprimate anterior de către Rohani, care a declarat că Iranul va semna un acord final numai dacă toate măsurile impuse din cauza programului nuclear iranian contestat sunt anulate în aceeaşi zi.

Cei doi lideri iranieni se referă atât de rezoluţii ONU în dosarul nuclear, cât şi despre sancţiuni economice impuse de către Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) legate de domeniul nuclear.

"Toate sancţiunile trebuie să fie îndepărtate atunci când este semnat acordul. Dacă îndepărtarea sancţiunilor depinde de alte procese, atunci de ce am început negocierile?", a subliniat Khamenei.

Departamentul american de Stat şi-a reiterat joi poziţia potrivit căreia sancţiunile impuse Teheranului urmează să fie anulate treptat. "Conform parametrilor conveniţi, sancţiunile vor fi suspendate în mod progresiv, în baza verificării faptului că Iranul a îndeplinit angajamente specifice", a declarat Jeff Rathke, un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane. El a refuzat să comenteze afirmaţiile conducerii iraniene.

Franţa, una dintre marile puteri implicate în negocierea acordului-cadru, a anunţat joi că numeroase diferenţe, inclusiv cu privire la sancţiuni, este necesar să fie depăşite în vederea ajungerii la un acord final.

Sancţiunile americane şi europene au blocat aproximativ 1,5 milioane de barili de ţiţei pe zi în ceea ce priveşte exporturile iraniene, de la începutul lui 2012, ceea ce a condus la o reducere a acestora cu 60%, la un milion de barili pe zi.

Încheierea acordului-cadru reprezintă un pas către un acord final, care va liniştri temerile Occidentului potrivit cărora Iranul ar putea să fabrice o bombă atomică, în schimbul anulării sancţiunilor impuse Teheranului.

Negociatori din Iran, Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China urmează să reia negocierile în zilele următoare, în vederea ajungerii la un acord final.

Însă una dintre probleme este că Iranul şi marile puteri ar putea interpreta în mod diferit lucrurile asupra cărora au căzut de acord - un punct pe care l-a subliniat Khamenei. "Americanii au dat o declaraţie la doar câteva ore după ce negociatorii noştri au terminat de negociat. Această declaraţie, pe care ei au numit-o «fişă informativă» a fost greşită în ceea ce priveşte cele mai multe dintre probleme", a subliniat el.

- Atitudinea de inamiciţie şi neîncrederea rămân

De la întreruperea relaţiilor cu Washingtonul, în urma Revoluţiei islamice din 1979, o atitudine de inamiciţie faţă de Statele Unite a reprezentat întotdeauna un punct comun pentru reprezentanţii liniei dure din Iran.

"Eu nu am fost niciodată optimist în privinţa negocierii cu America. Cu toate acestea, am fost de acord cu negocierile şi am susţinut, şi încă mai susţin, negociatorii", a declarat Khamenei, o afirmaţie punctată de audienţă cu strigăte de "Moarte Americii". "Susţin un acord care apără şi onorează interesele Iranului", a subliniat el.

Statele Unite şi aliaţii săi occidentali subliniază că este vital ca Iranul să coopereze deplin cu o anchetă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) asupra unor activităţi nucleare din trecut, suspectate că ar fi legate de fabricarea armamentului nuclear. Însă Iranul refuză să discute o "posibilă dimensiune militară".

Khamenei a respins, din nou, orice "măsuri extraordinare de supervizare" a activităţilor nucleare ale Iranului. "Instalaţiile militare iraniene nu pot fi inspectate sub scuza unei supervizări nucleare", a reiterat el.

- Monitorizare extraordinară

Însă un acord final necesită un cadru de monitorizare riguroasă, pentru a asigura conformarea iranienilor. Negociatorii lucrează la un mecanism de monitorizare care să implice AIEA. Acest lucru nu a fost considerat un punct sensibil în cadrul negocierilor.

Franţa, care a cerut ca Iranului să-i fie impuse condiţii mai stricte, a apreciat că afirmaţiile conducerii iraniene arată că ajungerea la un acord final va fi dificilă şi că, în orice caz, va fi necesar să fie creat un mecansim pentru reinstituirea sancţiunilor în cazul în care Teheranul îşi încalcă angajamentele.

În cadrul unei ceremonii prin care Iranul a marcat joi Ziua Naţională a Tehnologiei Nucleare, Rohani a declarat că Teheranul vizează să păstreze "drepturile nucleare" iraniene.

De asemenea, Khamenei a declarat că acordul-cadru nu garantează ajungerea la un acord final până la data-limită, 30 iunie. "Ceea ce s-a realizat până acum nu garantează un acord sau măcar că negocierile vor continua până la sfârşit", a spus el, adăugând că o prelungire a acestui termen-limită nu ar trebui să reprezinte o problemă.

Iar liderul suprem iranian a dezminţit din nou faptul că Teheranul ar căuta să se doteze cu arma nucleară.

Un oficial israelian de rang înalt a repetat, însă, temerile Israelului potrivit cărora Iranul ar putea obţine o armă nucleară în cazul în care sancţiunile ar fi ridicate imediat şi că Republica islamică va avea şi mai mulţi bani de cheltuit pentru înarmarea sateliţilor săi din regiune. "Se vor îmbogăţi, Vor avea puterea să susţină o întreagă reţea de rachete", a declarat Amos Gilad într-un interviu radiodifuzat după discursul susţinut de către Rohani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici