Kosovo spune că bărbaţi înarmaţi din Serbia plănuiesc mai multe atacuri

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a declarat sâmbătă că bărbaţi înarmaţi susţinuţi de agenţiile de securitate sârbe sunt antrenaţi pentru a lansa noi atacuri în ţara sa, după un asalt din septembrie care s-a soldat cu patru morţi. Serbia a negat existenţa unui astfel de plan, relatează Reuters.

993 afișări
Imaginea articolului Kosovo spune că bărbaţi înarmaţi din Serbia plănuiesc mai multe atacuri

Kosovo spune că bărbaţi înarmaţi din Serbia plănuiesc mai multe atacuri

La 24 septembrie, un grup de 80 de bărbaţi înarmaţi a atacat poliţia kosovară în satul Banjska, în apropiere de graniţa cu Serbia, provocând moartea unui ofiţer de poliţie şi a trei bărbaţi înarmaţi.

În cadrul unei conferinţe de presă, Kurti a declarat că Milan Radoicic, un politician sârb din Kosovo care a recunoscut că a luat parte la schimbul de focuri din septembrie, plănuia alte atacuri.

„El continuă acum pregătirile pentru alte atacuri în ţara noastră... are întâlniri regulate cu oficiali de rang înalt ai serviciului secret sârb, BIA”.

Petar Petkovic, şeful biroului guvernamental al Serbiei pentru Kosovo, a declarat că afirmaţia lui Kurti este falsă.

„Este o minciună absolută că Belgradul pregăteşte un atac”, a declarat el.

Procuratura din Kosovo a emis mandate de arestare pentru Radoicic şi alte 30 de persoane despre care se crede că se ascund în Serbia, care a negat acuzaţiile anterioare ale Kosovo că ar fi oferit sprijin financiar şi practic lui Radoicic şi grupului său.

Kosovo, care are o majoritate de etnie albaneză, şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă şi o intervenţie NATO în 1999.

Aproximativ 5% din populaţie este formată din etnici sârbi, dintre care jumătate trăiesc în nordul ţării şi refuză să recunoască independenţa Kosovo şi consideră Belgradul drept capitala lor. Aceştia au avut deseori conflicte cu poliţia kosovară şi cu forţele internaţionale de menţinere a păcii.

NATO a trimis 1.000 de soldaţi suplimentari în regiune, ceea ce face ca prezenţa sa în zonă să ajungă la 4.500 de forţe de menţinere a păcii din 27 de ţări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici