Kremlinul confirmă discuţii între oficiali din Rusia şi SUA: "A fost iniţiativa Statelor Unite"

Preşedinţia Rusiei a confirmat discuţii între oficiali din Rusia şi SUA organizate în capitala Turciei, Ankara, la iniţiativa Washingtonului, în contextul în care un oficial de la Washington a anunţat că directorul CIA, William Burns, s-a întâlnit cu şeful Serviciului rus de Informaţii Externe.

3039 afișări
Imaginea articolului Kremlinul confirmă discuţii între oficiali din Rusia şi SUA: "A fost iniţiativa Statelor Unite"

"Au avut loc într-adevăr negocieri. A fost iniţiativa Statelor Unite", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Tass, fără a dezvălui subiectele discuţiilor.

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA (CIA), William Burns, s-a deplasat luni în Turcia, pentru o întâlnire cu directorul Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, pe care l-a avertizat asupra consecinţelor unui eventual atac nuclear al Rusiei în Ucraina. Aceasta este prima întrevedere directă între oficiali din SUA şi Rusia organizată de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, în februarie.

William Burns "nu poartă negocieri de niciun fel. Nu discută despre soluţionarea războiului din Ucraina", a declarat un oficial de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului, potrivit agenţiei Reuters.

"Transmite un mesaj referitor la consecinţele utilizării armelor nucleare de către Rusia şi despre riscurile pe care escaladarea conflictului le-ar avea asupra stabilităţii strategice. De asemenea, va discuta despre cazurile cetăţenilor americani deţinuţi pe nedrept. Am informat Ucraina în avans despre această deplasare. Rămânem ataşaţi ferm principiului: nimic despre Ucraina în lipsa Ucrainei", a precizat oficialul american.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat în mod repetat că va apăra teritoriul rus cu toate mijloacele, inclusiv cu armament nuclear, în cazul unui atac. Liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul de şantaj nuclear la adresa Moscovei. Afirmaţiile lui Putin au generat temeri în Occident privind intenţia Rusiei de a recurge la capabilităţi strategice pentru apărarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, anexate recent.

În afară de războiul din Ucraina, Washingtonul şi Moscova au de discutat despre o serie de alte probleme, precum renegocierea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), despre Acordul privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, despre un schimb de deţinuţi şi depre războiul civil din Siria.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, William Burns, a salutat întâlnirea oficialilor din SUA şi Rusia. "Este pozitiv că Statele Unite şi Rusia au aceste discuţii, deoarece este o evoluţie extrem de relevantă privind viitorul, dar noi nu suntem implicaţi", a afirmat Guterres.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a exprimat recent speranţa că Vladimir Putin va accepta discuţii serioase despre un schimb între deţinuţi care să implice eliberarea jucătoarei americane de baschet Brittney Griner, condamnată la nouă ani de închisoare în Rusia pentru deţinere de droguri. Paul Whelan, care este cetăţean american, canadian, britanic şi irlandez, fost membru al Infanteriei Marine din SUA, este arestat în Rusia din decembrie 2018 şi a fost condamnat în iunie 2020 la 16 ani de închisoare pentru spionaj. Statele Unite neagă acuzaţiile formulate de autorităţile ruse. Potrivit unor surse citate de presa americană, Administraţia Joseph Biden propune Rusiei eliberarea lui Viktor Bout, un traficant de arme rus condamnat în SUA la 25 de ani de închisoare, în schimbul lui Brittney Griner şi lui Paul Whelan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici