La trei ani de la evenimentele de la 7 aprilie din Republica Moldova, vinovaţii rămân în libertate

Nimeni nu îşi asumă răspunderea pentru ce s-a întâmplat în Republica Moldova la 7 aprilie 2009, iar la trei ani de la aceste evenimente, cei care au distrus clădirile preşedinţiei şi Parlamentului rămân nepedepsiţi, la fel ca poliţiştii care au torturat tineri în detenţie.

193 afișări
Imaginea articolului La trei ani de la evenimentele de la 7 aprilie din Republica Moldova, vinovaţii rămân în libertate

La trei ani de la evenimentele de la 7 aprilie din Republica Moldova, vinovaţii rămân în libertate (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Johnatan Netaniahu, unul dintre presupuşii organizatori ai evenimentelor din aprilie 2009, arestat pentru o perioadă de timp şi apoi declarat brusc nevinovat şi eliberat, slujeşte în prezent la biserica Sfânta Vineri din capitala moldoveană, relatează PRO TV Chişinău.

Nu este clar cum a fost pronunţată sentinţa, dar cert este că, într-o perioadă de timp scurtă, după schimbarea guvernării, mai multe persoane cercetate pentru instigare la violenţe au fost declarat nevinovate.

În plus, poliţiştii care au maltratat tineri în noaptea de 7 spre 8 aprilie, în stradă şi apoi în comisariate au rămas nepedepsiţi. Vitalie Creţu, care a fost urmărit şi bătut pe teritoriul spitalului numărul unu îşi caută şi în prezent dreptatea în instanţe. Alexandru Mocanu, pe care îl acuză că l-a bătut, era angajat la SCUT, iar în prezent lucrează în Poliţia Rutieră din capitală.

Şi controversatul Ghenadie Floreac a fost promovat. Fost poliţist la comisariatul centru, acesta fusese condamnat pentru maltratarea lui Anatol Mătăsaru la doi ani de închisoare cu suspendare. Despre el s-a spus că ar fi lovit mai mulţi tineri în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în noaptea de 7 spre 8 aprilie. În prezent el este vicecomisar al raionului Drochia, după ce Curtea de Apel l-a declarat nevinovat.

Până în prezent, timidele încercări de a-i incrimina pe vinovaţi au rămas fără rezultate. Nici părinţii lui Valeriu Boboc nu au aflat cine le-a ucis fiul. Singurul acuzat în acest caz se declară nevinovat deşi a fost văzut lovindu-l pe acesta cu picioarele.

Unii politicieni care în perioada respectivă se aflau printre protestatari, în prezent se feresc să vorbească despre 7 aprilie.

Totodată, liberalii au emis un comunicat în care se arată îngrijoraţi că structurile abilitate tergiversează şi chiar blochează ancheta.

Potrivit Procuraturii, până în prezent pe numele protestatarilor au fost intentate 102 dosare, dar majoritatea au fost încetate. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul poliţiştilor. Deşi au fost depuse 100 de sesizări, doar şapte au fost condamnaţi pentru tortură.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici