Mai multe state europene, inclusiv România, cer un nou acord pentru controlul armamentului cu Rusia

Mai multe ţări europene, printre care şi România, s-au alăturat unei iniţiative a ministrului german de externe, Frank-Walter Steinmeier, în se care prevede negocierea unui nou acord privind controlul armamentului cu Rusia, pentru a preveni o cursă a înarmării în Europa, scrie Reuters, citând Die Welt.

2649 afișări
Imaginea articolului Mai multe state europene, inclusiv România, cer un nou acord pentru controlul armamentului cu Rusia

Mai multe state europene, inclusiv România, cer un nou acord pentru controlul armamentului cu Rusia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Securitatea Europei este în pericol", a declarat Steinmeier pentru cotidianul Die Welt, într-un interviu publicat vineri. "Cu toate că relaţiile cu Rusia sunt actualmente dificile, avem nevoie de mai mult dialog, nu de mai puţin".

Steinmeier a vorbit prima oară în luna august despre necesitatea unui nou acord privind controlul armamentului cu Rusia, pentru a evita escaladarea tensiunilor în Europa.

Alte 15 state, toate membre al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), s-au alăturat iniţiativei lui Steinmeier: România, Franţa, Italia, Austria, Belgia, Elveţia, Cehia, Spania, Finlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Slovacia, Bulgaria şi Portugalia.

Grupul de state are în plan să dea publicităţii o declaraţie comună în cursul zilei de vineri, iar o nouă discuţie pe această temă va avea loc în timpul reuniunii ministeriale a OSCE din perioada 8-9 decembrie, care va fi găzduită de Germania, ce deţine preşedinţia prin rotaţie a OSCE.

Ministrul german de Externe a condamnat anexarea de către Rusia a regiunii Crimeea şi sprijinul acordat separatiştilor din estul Ucrainei, spunând că astfel de acţiuni subminează încrederea între state şi ar putea provoca o nouă cursă a înarmării. Totodată, Steinmeier a cerut şi altor state să se alăture iniţiativei comune privind controlul armamentului.

Pe de altă parte, oficialii americani sunt sceptici în privinţa acestei iniţiative, citând încălcările de către Rusia a tratatelor şi acordurilor existente.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici