Manifestaţii la New York împotriva lui Mahmoud Ahmadinejad

Câteva mii de persoane au manifestat fără incidente, miercuri, la New York, scandând "Ahmadinejad, nu, nu, nu", în momentul în care preşedintele iranian a luat cuvântul în faţa Adunării Generale a ONU.

266 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii la New York împotriva lui Mahmoud Ahmadinejad

Manifestaţii la New York împotriva lui Mahmoud Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mulţi manifestanţi, reuniţi în apropierea sediului ONU, au celebrat cu această ocazie anunţul privind radierea iminentă a Mujahedinilor poporului (OMPI) de pe lista organizaţiilor teroriste de către secretarul de Stat Hillary Clinton.

"Criminalul Ahmadinejad nu reprezintă poporului Iranului. Nu avem decât un mesaj pentru Naţiunile Unite, acest regim nemilos trebuie expulzat de la Naţiunile Unite, iar sediul Iranului să fie transferat rezistenţei iraniene", a declarat o participantă, Zahra Amanpour, în faţa susţinătorilor lui Maryam Radjavi, preşedintele ales al Consiliului naţional al rezistenţei iraniene (CNRI), a cărui principală componentă este reprezentată de Mujahedinii poporului.

"Suntem aici pentru a spune lumii că tot ce (Ahmadinejad) va spune astăzi la ONU nu sunt decât minciuni", explică şi Sarah Jarbandi, o iraniană în vârstă de 23 de ani.

Bryan, un american care refuză să îşi spună numele, a declarat că se află acolo doar "pentru a susţine poporul iranian".

Unii manifestanţi poartă pancarte în care cer "schimbarea regimului în Iran". Alţii îl denunţă pe Mahmoud Ahmadinejad drept "partenerul tăcut al Al-Qaida", în timp ce alţii afirmă că "ONU nu este un loc pentru criminali".

Mulţi agită fotografia lui Maryam Radjavi şi pe cea a preşedintelui CNRI Massoud Radjavi.

Maryam Radjavi s-a adresat manifestanţilor prin satelit.

"Bravo vouă pentru această mare victorie a rezistenţei iraniene", a declarat ea, evocând radierea anunţată a organizaţiei sale de pe lista teroristă.

"Noi nu vom renunţa atât timp cât regimul nu se va schimba şi democraţia nu va fi instalată în Iran. Niciodată, niciodată, niciodată", a adăugat ea, afirmând că situaţia în ţara sa este "explozivă".

Mai mulţi participanţi americani, între care congresmenul Patrick Kennedy, fostul primar al oraşului New York Rudy Giuliani, fostul secretar pentru Securitate Internă Tom Ridge, au salutat, de asemenea, decizia lui Clinton, subliniind că aceasta este doar o primă etapă, în faţa unui preşedinte iranian hotărât, potrivit lor, să facă din Iran o putere nucleară.

"Nimeni nu va fi în siguranţă atât timp cât dictatorul va fi la putere", a denunţat fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Newt Gingrich.

Scopul trebuie să fie un Iran "liber, deschis şi democratic".

Numeroşi manifestanţi sirieni s-au alăturat mulţimii miercuri.

"Luptele iranienilor şi sirienilor pentru libertate sunt similare", explică Salma Almidani, o siriană în vârstă de 16 ani. "Noi vrem să se termine cu Ahmadinejad la ONU şi în Iran, şi vrem să se termine cu Assad în Siria".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici