Marea Britanie şi Olanda lucrează pentru a achiziţiona avioane de luptă F-16 pentru Ucraina

Marea Britanie şi Olanda lucrează la o "coaliţie internaţională" pentru a ajuta Ucraina să achiziţioneze avioane de luptă F-16, despre care Kievul spune că sunt vitale pentru apărarea sa, în condiţiile în care Rusia îşi intensifică atacurile aeriene, a declarat marţi un purtător de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak.

634 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie şi Olanda lucrează pentru a achiziţiona avioane de luptă F-16 pentru Ucraina

Marea Britanie şi Olanda lucrează pentru a achiziţiona avioane de luptă F-16 pentru Ucraina

Marea Britanie şi Olanda lucrează la o "coaliţie internaţională" pentru a ajuta Ucraina să achiziţioneze avioane de luptă F-16, despre care Kievul spune că sunt vitale pentru apărarea sa, în timp ce Rusia îşi intensifică atacurile aeriene, a declarat marţi un purtător de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak.
 
Cei doi aliaţi NATO încearcă să facă rost de avioanele de război fabricate în SUA pentru Ucraina, precum şi să îi antreneze pe piloţii Kievului pentru a le pilota, potrivit relatării Downing Street în urma unei întâlniri între Sunak şi premierul olandez Mark Rutte la summitul Consiliului Europei din Islanda.
 
Ucraina, care a afirmat că avioanele de luptă sunt esenţiale pentru a se apăra împotriva atacurilor ruseşti cu rachete şi drone, a salutat anunţul liderilor britanic şi olandez, relatează CNN
 
"Avem nevoie de F-16 şi le sunt recunoscător aliaţilor noştri pentru decizia lor de a lucra în această direcţie, inclusiv pentru pregătirea piloţilor noştri", a declarat Andriy Yermak, şeful biroului preşedintelui Volodimir Zelenski.
 
Yermak a precizat că Belgia, un alt aliat NATO, în special, şi-a "confirmat disponibilitatea de a antrena" piloţii ucraineni.
 
Marea Britanie nu are F-16 în forţele sale aeriene, dar Olanda şi Belgia au. Forţele aeriene americane au aproape 800 de avioane F-16 în flota lor.
 
Luând cuvântul luni în Marea Britanie, Zelenski a salutat promisiunile de ajutor militar nou din partea liderilor europeni, dar şi-a reînnoit cererea de a primi avioane de luptă moderne.
 
În urma unei vizite cu Sunak, Zelenski a lăsat să se înţeleagă că Ucraina este mai aproape de a primi F-16, afirmând că Kievul şi Londra "avansează în mod activ" în privinţa unui plan. Zelenski a mulţumit, de asemenea, Marii Britanii pentru că a acceptat să antreneze piloţi ucraineni.
 
Forţele aeriene americane numesc avioanele F-16, care au zburat pentru prima dată în 1978, un "sistem de armament cu costuri relativ reduse şi performanţe ridicate".
 
Ar fi un upgrade substanţial faţă de avioanele din flota ucraineană de acum, ce sunt în mare parte avioane de război din epoca sovietică care fie se aflau în forţele aeriene ucrainene înainte de invazia rusă, fie au fost oferite Kievului de alte state europene, precum Polonia, care se aflau pe orbita sovietică.
 
În ciuda rugăminţilor repetate ale lui Zelenski pentru avioane F-16, mulţi dintre aliaţii Ucrainei au fost reticenţi în a furniza Kievului arme care pot ajunge pe teritoriul rusesc.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici