Masacrul de la Srebreniţa: Curtea Supremă de la Haga a decis că Olanda este parţial responsabilă de uciderea a 300 de musulmani

Curtea Supremă de la Haga a decis vineri că Olanda este parţial responsabilă pentru uciderea a 300 de bărbaţi musulmani la Srebreniţa, Bosnia, în anul 1995, informează postul Euronews.

4048 afișări
Imaginea articolului Masacrul de la Srebreniţa: Curtea Supremă de la Haga a decis că Olanda este parţial responsabilă de  uciderea a 300 de musulmani

Masacrul de la Srebreniţa: Curtea Supremă de la Haga a decis că Olanda este parţial responsabilă de

Rudele victimelor au dat în judecată Olanda în 2007, argumentând că acest stat este parţial responsabil de uciderea a 300 de musulmani deoarece trupele olandeze i-au expulzat din baza ONU, ştiind că vor fi ucişi.

Aproximativ 8.000 de musulmani, majoritatea de sex masculin, inclusiv minori, au fost ucişi de sârbi bosniaci în cursul masacrului de la Srebreniţa din iulie 1995.

În februarie 2007, Curtea Internaţională de Justiţie a concluzionat că masacrul de la Srebreniţa este un act de genocid, comis cu intenţia de a distruge parţial grupul musulman din Bosnia Herţegovina.

Kees Streefkerk, preşedintele completului de judecată, a afirmat că militarii olandezi, participanţi la o operaţiune ONU de menţinere a păcii, au evacuat aproximativ 5.000 de refugiaţi musulmani din zona unei baze militare olandeze, ştiind că "erau în real pericol să fie abuzaţi şi ucişi", informează agenţia The Associated Press.

În 1995, câteva sute de militari olandezi, depăşiţi numeric de forţele sârbe, au primit sarcina să asigure securitatea într-o "zonă sigură", unde se aflau câteva mii de refugiaţi musulmani.

Curtea Supremă de la Haga a hotărât că forţele olandeze ar fi putut permite acestor bărbaţi să rămână în bază.

Instanţa a decis că responsabilitatea statului olandez se ridică la 10% din pierderile suferite, astfel că reclamanţii vor primi cel mai probabil compensaţii în valoare de câteva mii de euro.

Cazul ar putea stabili un precedent legal internaţional pentru statele care contribuie cu trupe la misiunile de menţinere a păcii.

Taguri:
olanda,
război,
genocid

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici