Medvedev ameninţă cu un nou Război Rece: Rusia îşi va mări potenţialul nuclear dacă nu se ajunge la o înţelegere în privinţa scutului antirachetă

Preşedintele Dmitri Medvedev a avertizat miercuri că Rusia ar putea renunţa la noul tratat de dezarmare nucleară semnat cu Statele Unite, cu riscul revenirii la Războiul Rece, în lipsa unui acord între cele două ţări cu privire la scutul american antirachetă.

1913 afișări
Imaginea articolului Medvedev ameninţă cu un nou Război Rece: Rusia îşi va mări potenţialul nuclear dacă nu se ajunge la o înţelegere în privinţa scutului antirachetă

Medvedev ameninţă cu un nou Război Rece: Rusia îşi va mări potenţialul nuclear dacă nu se ajunge la o înţelegere în privinţa scutului antirachetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă Statele Unite continuă să îşi dezvolte proiectul de scut antirachetă în Europa de Est, în pofida protestelor Rusiei, Moscova "va trebui să ia măsuri de retorsiune, lucru pe care preferă să îl evite", a declarat Medvedev, într-o conferinţă de presă la Skolkovo, la periferia Moscovei.

"Ar putea fi vorba, în acest caz, de posibilitatea de a dezvolta potenţialul ofensiv al capacităţilor noastre nucleare. Va fi un scenariu foarte prost, care ne va face să revenim în epoca Războiului Rece", a avertizat el.

Dmitri Medvedev a evocat riscul unei abandonări a tratatului ruso-american de dezarmare nucleară START, intrat în vigoare anul acesta, în ipoteza în care sistemul de apărare antirachetă în Europa va fi desfăşurat fără consultarea Rusiei.

Preşedintele rus a făcut aceste declaraţii în prima sa mare conferinţă de presă, transmisă de televiziunile ruseşti şi organizată la Centrul de inovare Skolkovo, de la periferia Moscovei.

"Am dori ca dezvoltarea sistemului antirachetă să se supună unor reguli clare", a subliniat Medvedev, insistând pe necesitatea implicării Rusiei la discuţii. "Invitaţi-ne să cooperăm!", a spus el.

Rusia doreşte să fie parte cu drepturi egale la sistemul de apărare antirachetă din Europa. Occidentalii încă nu au răspuns solicitării Rusiei, dând asigurări că sistemul nu este îndreptat împotriva Moscovei.

De la 3 mai, când a fost semnat un acord între SUA şi România pentru instalarea unor elemente antirachetă în această ţară, Rusia cere ca Statele Unite să garateze că aceste instalaţii nu reprezintă o ameninţare pentru capacităţile nucleare ruse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici