Mihail Gorbaciov denunţă „aroganţa” Statelor Unite după căderea Uniunii Sovietice: “Învingătorii au decis să construiască un nou imperiu”

  • Ultimul lider al Uniunii Sovietice a avut un interviu la 30 de ani de la căderea URSS.
  • Acesta a discutat despre actuala criză din Ucraina şi tensiunile dintre NATO şi Rusia.
  • Gorbaciov consideră că Statele Unite şi-a creat un imperiu prin NATO.
3696 afișări
Imaginea articolului Mihail Gorbaciov denunţă „aroganţa” Statelor Unite după căderea Uniunii Sovietice: “Învingătorii au decis să construiască un nou imperiu”

Ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, care a demisionat din funcţie pe 25 decembrie 1991 şi a marcat prăbuşirea URSS, a vorbit într-un interviu despre actuala criză din Europa. Mihail Gorbaciov a spus că Washingtonul a devenit “arogant şi mult prea încrezător” după căderea Uniunii Sovietice, ceea ce a dus la extinderea alianţei militare NATO, scrie CBS News.

În ultimii ani, preşedintele Vladimir Putin a devenit din ce în ce mai insistent că NATO pătrunde în apropierea graniţelor Rusiei, iar Moscova a cerut săptâmâna trecută “garanţii legale” că alianţa condusă de Statele Unite îşi va opri expansiunea spre est.

“Cum se poate spera la relaţii de egalitate cu SUA şi Occidentul într-o asemenea poziţie?” a declarat Gorbaciov agenţiei de presă din Rusia RIA Novosti în ajunul aniversării demisiei sale din funcţia de lider al URSS. El a remarcat “dispoziţia triumfătoare din Occident, în special în Statele Unite” după ce Uniunea Sovietică a încetat să mai existe în 1991.

Au devenit aroganţi şi prea încrezători în sine. Au declarat victoria în Războiul Rece” a spus Gorbaciov, în vârstă de 90 de ani. El a insistat că Moscova şi Washington au salvat lumea “împreună” de confruntare şi cursa nucleară. “Învingătorii au decis să construiască un nou imperiu. De aici şi ideea extinderii NATO” a adăugat Gorbaciov.

Noi discuţii între Rusia şi Statele Unite sunt programate la începutul anului viitor.

Cu toate acestea, el a salutat viitoarele discuţii de securitate între Washington şi Moscova. “Sper că va exista un rezultat care le va permite tuturor statelor europene să se simtă în siguranţă” a mai spus acesta.

Săptămâna trecută, Moscova a cerut Occidentului garanţii de securitate majore, spunând că NATO nu trebuie să mai primească noi state şi ca Statele Unite să nu mai stabilească noi baze militare în estul Europei. Putin a declarat joi că Washingtonul a fost dispus să discute propunerile şi discuţiile ar putea avea loc la începutul anului viitor la Geneva. Un înalt oficial american a declarat că Washingtonul este pregătit pentru discuţii “de la începutul lunii ianuarie

Gorbaciov a demisionat din funcţia de preşedinte al Uniunii Sovietice pe 25 decembrie 1991, la câteva zile după ce liderii Belarusului, Rusiei şi Ucrainei au declarat că URSS nu mai există. Fostul agent KGB şi slujitor loial al Uniunii Sovietice, Vladimir Putin a fost consternat când aceasta s-a prăbuşit, numind colapsul “cel mai mare dezastru geopolitic al secolului XX”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici