Mii de oficiali ruşi sunt obligaţi să renunţe la iPhone-uri de teama spionajului american

  • Autorităţile ruse au interzis câtorva mii de angajaţi ai statului să folosească iPhone-uri şi alte produse Apple.
  • Administraţia de la Moscova a intensificat măsurile de represiune împotriva companiei americane de tehnologie din cauza unor preocupări legate de spionaj.
1015 afișări
Imaginea articolului Mii de oficiali ruşi sunt obligaţi să renunţe la iPhone-uri de teama spionajului american

Ministerul Comerţului a declarat că, începând de luni, va interzice orice utilizare a iPhone-urilor în "scopuri profesionale". Ministerul dezvoltării digitale, precum şi Rostec, compania de stat care se află sub sancţiunile Occidentului pentru că a alimentat maşinăria de război a Rusiei în Ucraina, au declarat că vor urma acest exemplu sau au introdus deja interdicţii.

Interzicerea iPhone-urilor, a tabletelor iPad şi a altor dispozitive Apple în ministerele şi instituţiile importante reflectă îngrijorarea tot mai mare a Kremlinului şi a Serviciului Federal de Securitate(FSB) cu privire la o creştere a activităţilor de spionaj ale agenţiilor de informaţii americane împotriva instituţiilor de stat ruseşti.

"Oficialii de securitate din ministere, este vorba de angajaţi ai FSB care ocupă funcţii civile, cum ar fi cele de miniştri adjuncţi, au anunţat că iPhone-urile nu mai sunt considerate sigure şi că trebuie căutate alternative", a declarat un oficial rus citat de Financial Times.

La o lună după ce preşedintele Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie anul trecut, el a semnat un decret prin care cerea ca organizaţiile implicate în "infrastructura informatică critică" să treacă la un software dezvoltat în Rusia până în 2025. Măsura a reflectat dorinţa de lungă durată a Moscovei de a determina instituţiile de stat să renunţe la tehnologia străină. 

Potrivit FSB, mii de iPhone-uri, atât cele cu cartele SIM ruseşti, cât şi cele înregistrate la misiunile diplomatice ale Moscovei în ţările NATO, precum şi în Israel, Siria şi China, au fost "infectate" cu un software de monitorizare care indica "cooperarea strânsă" a Apple cu Agenţia Naţională de Securitate a SUA.

FSB a susţinut, fără a prezenta dovezi, că Apple oferă serviciilor de informaţii americane "o gamă largă de instrumente de control asupra persoanelor de interes pentru Casa Albă".

Apple a negat acuzaţiile, afirmând într-un comunicat că "nu a colaborat niciodată cu niciun guvern pentru a construi un backdoor în niciun produs Apple şi nu o va face niciodată".

"Când o mare companie de tehnologie ...susţine că nu cooperează cu comunitatea de informaţii, fie minte cu neruşinare, fie este pe cale să dea faliment", a declarat Dmitri Medvedev, în legătură cu răspunsul Apple.

Reacţia lui Medvedev ilustrează decuplarea Rusiei faţă de Vest. În 2010, Medvedev, pe atunci un preşedinte relativ progresist, a vizitat SUA pentru a promova "repornirea" relaţiilor dintre cele două ţări. Cu ocazia unei vizite în Silicon Valley, el a primit cu mândrie un iPhone 4 de la Steve Jobs, fostul director executiv al Apple.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici