Mii de persoane au protestat în Creta faţă de distrugerea armelor chimice siriene în Mediterana

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat, duminică, în insula greacă Creta, faţă de planurile vizând distrugerea armelor chimice siriene în estul Mării Mediterane.

218 afișări
Imaginea articolului Mii de persoane au protestat în Creta faţă de distrugerea armelor chimice siriene în Mediterana

Mii de persoane au protestat în Creta faţă de distrugerea armelor chimice siriene în Mediterana (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestaţii, purtând steaguri negre, au înfruntat ploaia pentru a cere mai multe informaţii în legătură cu operaţiunea internaţională vizând distrugerea arsenalului chimic sirian.

"Acesta este primul răspuns al locuitorilor din Creta la operaţiunea de distrugere a armelor chimice siriene. Dacă aceasta are loc aici, atunci va distruge economia insulei, va polua marea şi va oferi un viitor îngrozitor oamenilor care trăiesc pe ţărmul Mediteranei", a afirmat Pavlos Polakis, primarul oraşului Sfakia.

Procedura de distrugere a armelor chimice siriene în Marea Mediterană a provocat proteste în Italia şi în Grecia, în pofida asigurărilor oferite de Guvernele acestor ţări că operaţiunea nu prezintă niciun risc pentru mediul înconjurător.

Pentagonul a echipat nava MV Cape Ray, trimisă de SUA la 27 ianuarie pentru această operaţiune şi care se află în prezent în portul spaniol Rota, cu două sisteme de hidroliză portabile în vederea neutralizării celor mai periculoşi agenţi chimici sirieni, dar organizaţiile neguvernamentale şi asociaţiile pentru apărarea mediului pun sub semnul întrebării măsurile de securitate adoptate în vederea distrugerii arsenalului.

Astfel, reprezentanţi ai filialei Greenpeace din Grecia au criticat absenţa informaţiilor privind compoziţia şi cantitatea agenţilor chimici. "ONU a oferit garanţii că nimic nu va fi deversat în mare, dar nimeni nu spune ce se va întâmpla cu reziduurile", a afirmat un reprezentant al Greenpeace.

La rândul său, organizaţia Archipelagos a calificat operaţiunea drept o "crimă împotriva mediului".

Potrivit programului desfăşurat de o misiune comună ONU- Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), arsenalul chimic sirian urmează să fie distrus în totalitate până la 30 iunie.

Siria a evacuat în vederea distrugerii o a patra încărcătură de arme chimice la 26 februarie şi renunţă la arsenalul chimic "într-un ritm crescut", o treime din stoc fiind deja distrus sau transportat în afara ţării, răvăşită de războiul civil, a anunţat vineri OIAC.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici