Ministerul rus de Interne, acuzat de complicitate la fraudă, dă vina pe un avocat mort

Ministerul rus al Afacerilor Interne, acuzat de complicitate într-o fraudă fiscală în valoare de 230 de milioane de dolari, încearcă să dea vina pe acuzatorul său, avocatul Serghei Magniţki, care a murit în închisoare, în urmă cu un an, relatează Financial Times în ediţia electronică.

39 afișări
Imaginea articolului Ministerul rus de Interne, acuzat de complicitate la fraudă, dă vina pe un avocat mort

Ministerul rus de Interne, acuzat de complicitate la fraudă, dă vina pe un avocat mort (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul afirmă că Magniţki, un avocat reţinut după ce acesta a acuzat poliţia de complicitate la fraudă, a fost organizatorul operaţiunii. Această încercare de a arunca vina pe altcineva are loc pe fondul unor presiuni fără precedent, comentează publicaţia. Potrivit presei şi site-urilor de informaţii ruse, există zvonuri potrivit cărora Raşid Nurgaliev, ministrul rus al Afacerilor Interne, este supus unor presiuni să demisioneze, din cauza acuzaţiilor de corupţie în cadrul poliţiei.

De asemenea, ministerul a anunţat că Viaceslav Hlebnikov, un martor arestat în septembrie, în Ucraina, afirmă, în mărturia sa, că Magniţki este autorul fraudei în valoare de 230 de milioane de dolari, în decembrie 2007. Însă foşti asociaţi de-ai lui Magniţki din cadrul unui fond de investiţii din Londra, Hermitage Capital, neagă această acuzaţie. Bill Browder, directorul executiv al fondului, susţine că ministerul a încercat să "ponegrească numele lui Serghei" Magniţki, la comemorarea morţii acestuia.

Potrivit unui ordin al ministerului, avocatul a fost investigat chiar de ofiţerul pe care l-a acuzat că a luat parte la fraudă. Ministerul neagă această informaţie. Avocatul a fost supus, în închisoare, la condiţii tot mai grele de încarcerare, menite să-l oblige să retragă acuzaţiile formulate, potrivit filialei din Moscova a Comitetului Helsinki. Organismul de apărare a dreptruilor omului susţine că avocatul a murit din cauza torturii la care a fost suspus de ofiţerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Frauda, despre care se crede că ar fi cea mai mare din epoca post-comunistă, se concentrează asupra celui care a deţinut controlul asupra a trei foste companii Hermitage, în momentul în care acestea au solicitat rambursări de taxe şi impozite, în 2007.

Înainte de comiterea fraudei, companiile Rilend, Mahaon şi Parfenion au fost reînregistrate, sub numele unui alt proprietar. Hermitage a subliniat că în cadrul acestui proces sunt necesare sigilii şi ştampile, pe care poliţia le-a confiscat de la birourile sale, în iunie 2007. Ministerul susţine, în prezent, că Magniţki a efectuat această operaţiune utilizând copii după documentele şi ştampilele confiscate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici