Moartea miliardarului Boris Berezovski: Reacţiile din Rusia, comentarii rezervate sau negative

Anunţul privind moartea pentru moment inexplicabilă a lui Boris Berezovski a provocat reacţii rezervate sau negative în Rusia, unde oligarhul decăzut şi opozant al Kremlinului nu mai este popular.

456 afișări
Imaginea articolului Moartea miliardarului Boris Berezovski: Reacţiile din Rusia, comentarii rezervate sau negative

Boris Berezovski (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nu sunt prea multe persoane care să îl vorbească de bine, prin urmare cel mai bine este să nu spui nimic", a scris unul dintre liderii opoziţiei, Boris Nemţov, pe Twitter.

Boris Berezovski, în vârstă de 67 de ani, a fost găsit mort sâmbătă în apartamentul său din apropiere de Ascot, la circa 60 de kilometri de Londra. Poliţia britanică a calificat mortea sa drept "inexplicabilă".

Citându-l pe unul dintre prietenii lui Berezovski, avocatul rus Aleksandr Dobrovinski a afirmat că acesta din urmă s-a sinucis, acuzaţia fiind dezminţită imediat de alţi prieteni ai fostului inamic numărul unu al lui Vladimir Putin.

Liderul partidului comunist rus Ghennadi Ziuganov a declarat pentru agenţia RIA Novosti că în privinţa lui Berezovski nu are "niciun comentariu elogios, nici cuvinte bune" de spus.

Berezovski "a recunoscut el însuşi la sfârşitul vieţii că a trăit degeaba, că a rămas fără familie, fără patrie, fără bani şi fără prieteni", a adăugat Ziuganov.

Populistul şi ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski a fost mai indulgent într-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei, vorbind despre un "bărbat talentat, care a jucat un rol enorm" în perioada în care era eminenţa gri a preşedintelui Boris Elţîn la Kremlin.

În opinia politologului Serghei Markov, care a lucrat cu el, Berezovski era un "manipulator genial", dar "geniul lui a lucrat împotriva Rusiei şi aceasta l-a dus la pierzanie".

Pe blogul site-ului rusesc al revistei Forbes, care a publicat sâmbătă seara un interviu prezentat ca o conversaţie cu Boris Berezovski, avută cu câteva ore înainte de deces şi în care acesta declară că "viaţa sa nu mai are sens", comentariile nu sunt deloc prietenoase.

Moartea sa este "singurul act decent din toată viaţa lui", scrie internautul Gershel.

Alţii pun la îndoială autenticitatea interviului publicat de Forbes, considerând că este vorba de o manevră destinată acreditării ipotezei lansate de Kremlin despre un Berezovski spăşit, care voia să se întoarcă în Rusia şi nu îl mai critica pe preşedintele Vladimir Putin.

"Acest articol miroase a Lubianka (sediul FSB, serviciile secrete ruse). Se regăsesc aici vechi trucuri folosite în anii '30: nostalgia faţă de patrie, regretul, dezamăgirea faţă de Occident şi conştientizarea faptului că te afli pe un drum greşit", scrie Leonid Danko.

La scurt timp după anunţul decesului lui Boris Berezovski, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a afirmat pentru postul de televiziune rus Rossia 24 că acesta din urmă i-a scris lui Vladimir Putin în "urmă cu puţin timp, poate două luni", pentru "a-i cere iertare", recunoscând "că a comis multe greşeli" şi cerându-i să îi permită să se întoarcă în Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici