„Modelul austriac” pentru Ucraina: a apărut ipoteza „neutralităţii perpetue”

La nivel diplomatic se discută o formulă de a obţine un acord cu Putin, fiind dat ca exemplu Austria, care este încă în UE şi printre „ţările asociate” NATO.

11593 afișări
Imaginea articolului „Modelul austriac” pentru Ucraina: a apărut ipoteza „neutralităţii perpetue”

„Modelul austriac” pentru Ucraina: a apărut ipoteza „neutralităţii perpetue”

Modelul nu este Finlanda, ci Austria. Deşi războiul nu se opreşte, se discută despre o formulă pentru începerea unor negocieri concrete între Ucraina şi Rusia.

Vladimir Putin ar putea să permită guvernului lui Volodimir Zelenksyi să supravieţuiască. În schimb, Ucraina s-ar angaja să adopte „neutralitatea perpetuă”, modificând Constituţia care, din 2019, prevede o cale spre NATO. Pentru Kiev, toate acestea ar însemna o schimbare drastică a procesului politic, cultural şi chiar psihologic care a început în 2014, odată cu revolta Maidan şi înlăturarea preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Cu câteva zile înainte de atacul lui Putin (24 februarie), cancelarul german Olaf Scholz propusese o soluţie extremă pentru Ucraina: „îngheţarea” pentru o lungă perioadă a cererii de aderare la NATO.

Practic, o decizie politică, reversibilă în timp. Finlanda a ales echidistanţa între cele două blocuri, la momentul Războiului Rece, dar fără a introduce constrângeri legale care ar putea împiedica schimbările viitoare. Atât de mult încât, în ultimele săptămâni, premierul finlandez, Sanna Marin, a participat la summiturile Alianţei Atlantice.

Un alt mod de gândire este în desfăşurare la Helsinki: agresiunea lui Vladimir Putin a schimbat cadrul istoric şi, prin urmare, Finlanda consider că a venit momentul să renunţe la statutul „politic” de ţară neutră şi să adere la NATO.

Situaţia Austriei este însă alta: neutralitatea este consacrată în Constituţie din 1955. Este o parte integrantă a identităţii noului stat care a apărut după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici