MONITORUL APĂRĂRII | Agenţi Mossad au sustras documente care confirmă că Iranul vrea să fabrice bombe atomice

Agenţi ai serviciului israelian de informaţii Mossad au efectuat o operaţiune într-un complex din Teheran, reuşind să sustragă documente care arată că regimul de la Teheran are un program secret cu obiectul fabricării de bombe atomice, informează site-ul IsraelNationalNews.com.

1704 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Agenţi Mossad au sustras documente care confirmă că Iranul vrea să fabrice bombe atomice

MONITORUL Apărării: Agenţi Mossad au sustras documente care confirmă că Iranul vrea să fabrice bombe atomice

Jurnalistul israelian de investigaţii Ronen Bergman, autorul cărţii "Războiul secret cu Iranul" ("The Secret War With Iran"), a publicat recent noi detalii despre operaţiunea efectuată de agenţii Mossad în Teheran pe 31 ianuarie 2018.

Ronen Bergman a obţinut date despre modul în care agenţii israelieni de spionaj au obţinut acces la documente care erau arhivate într-un depozit secret din Teheran.

Echipa Mossad a monitorizat clădirea din Teheran aproximativ un an înainte de a pătrunde în imobil şi a sustrage documente despre programul nuclear iranian.

"Timp de două decenii, Iranul a negat că ar avea un proiect nuclear militar. Dar documentele sustrase din seifuri şi aduse în Israel arată altceva: ani întregi, Iranul a efectuat un program nuclear secret cu obiectivul fabricării a cinci bombe atomice", afirmă Bergman.

Oficial, Iranul a oprit proiectul nuclear militar atunci când armata americană a invadat Irakul, în 2003. Cu toate acestea, în toamna aceluiaşi an, iranienii au lansat un nou program de înarmare atomică, numit "Sfand" şi coordonat de omul de ştiinţă Fakhri Zada.

Regimul islamist de la Teheran a făcut tot posibilul să ascundă aspectele militare ale programului atomic de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Din acest motiv, echipele AIEA iniţial nu au primit acces în baza militară Parchin, unde Mossadul a aflat că Iranul a construit instalaţii pentru testarea detonatoarelor nucleare.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici