MONITORUL APĂRĂRII: Suveranitatea europeană, de la viziunea lui Jean-Claude Juncker la rolul UE în arhitectura globală de securitate

Discursul privind starea Uniunii susţinut de Jean-Claude Juncker în faţa Parlamentului European la mijlocul lunii septembrie, a adus în centrul atenţiei conceptul de „suveranitate europeană”.

484 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII: Suveranitatea europeană, de la viziunea lui Jean-Claude Juncker la rolul UE în arhitectura globală de securitate

Suveranitatea europeană, de la viziunea lui Jean-Claude Juncker la rolul UE în arhitectura globală de securitate

Un concept nou, al antitezelor teoretice, dar şi al retoricii inspiraţionale destinată consolidării unităţii europene, într-un context al incertitudinilor majore de securitate şi creşterii neîncrederii în perpetuarea construcţiei actualului sistem internaţional. Apelul la adâncirea integrării securităţii comune, într-un moment încărcat de valenţe simbolice - la 15 ani de la invazia Irakului de către o coaliţie internaţională care a schimbat definitiv sensul securităţii internaţionale, la 10 ani de la momentul declanşării celei mai mari crize economice din istorie, la cinci ani de la adoptarea primei strategii de securitate cibernetică a Uniunii Europene într-o lume digitală tot mai nesigură şi violentă şi la final de mandat al Comisiei Juncker - poate deveni un reper istoric major al identităţii spaţiului european.

De felul în care Bucureştiul va reuşi să valorifice acest moment, în contextul preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din prima jumătate a anului viitor, va depinde poziţia României în viitoarele arhitecturii de securitate ale unei lumi care trece prin transformări politice, sociale, economice şi morale fără precedent în perioada postbelică.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici