- Home
- Externe
- (28.07.2020, 21:44)
- Catalin Rosioru , Raisa Humeniuc
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Video Mucegaiul de la Cernobîl ar putea proteja viitoarele baze de pe Lună sau Marte
- Un experiment de pe Staţia Spaţială Internaţională a arătat că mucegaiul de la Cernobîl reduce cantitatea de radiaţii cosmice.
- Mucegaiul ar putea fi folosit pe viitoarele baze de pe Lună şi de pe Marte.
- Avantajul este că nu trebuie transportată decât o mică cantitate de mucegai.
2340 afișări
Cea mai mare problemă a exploratorilor spaţiului este radiaţia cosmică. Într-o călătorie spre Marte, corpul tău ar absorbi 60% din radiaţia admisibilă pentru o viaţă întreagă.
Iar soluţia ar putea veni de la Cernobîl. Să spunem că dezastrul de acolo are şi o parte bună. Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au demonstrat că mucegaiul crescut în apropierea reactorului poate ecrana radiaţiile.
Testele făcute au dus la concluzia că un strat de 9 centimetri de mucegai, amestecat cu sol marţian, ar bloca practic radiaţiile cosmice atât de nocive. Avantajul e că doar o cantitate mică trebuie transportată, după care mucegaiul va fi crescut la viitoarea bază marţiană sau lunară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Țara în care se află cele mai multe restaurante cu stele Michelin. 6 localuri se clasează în top 50 cele mai bune de pe glob
-
România a cumpărat două nave „vânător de mine” britanice, la mâna a doua, HMS Blyth şi HMS Pembroke. Preţul este trecut la „secret comercial”
-
În timp ce transportul feroviar din România rămâne în urma Europei, China şi Indonezia construiesc trenuri de mare viteză
-
1 octombrie 331 î.Hr. - Alexandru cel Mare îi învinge pe perşi în bătălia de la Gaugamela
Profesorul Horia Banciu, biolog la UBB Cluj, crede că e o soluţie viabilă.
„Aceste mucegaiuri melanice s-a constatat că pot să reziste la doze de sute de ori mai mari de radiaţii electromagnetice de tipul radiaţiilor GAMA, de sute de ori mai mari ca cele cu care suntem noi obişnuiţi. Deci aceste mucegaiuri nepretenţioase, negre, pot să fie crescute pe suprafeţe care pot fi folosite în colonizarea planetei Marte”, a explicat prof. Horia Banciu, biolog la UBB Cluj.



Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




GANDUL.RO



ULTIMA ORǍ
vezi mai multe