NATO consideră că pierderile-record suferite în Afganistan sunt o etapă "din nefericire necesară"

Pierderile grele suferite de NATO în Afganistan în 2010, anul cu cel mai mare număr de victime în rândul militarilor străini în nouă ani de război, nu sunt semnul unui "eşec", ci al unei etape "din nefericire necesare", a apreciat luni Alianţa Nord-Atlantică.

46 afișări
Imaginea articolului NATO consideră că pierderile-record suferite în Afganistan sunt o etapă "din nefericire necesară"

NATO consideră că pierderile-record suferite în Afganistan sunt o etapă "din nefericire necesară" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pierderile noastre nu sunt o dovadă a unui eşec al strategiei noastre, din contră", a declarat purtătorul de cuvânt al forţei NATO în Afganistan (ISAF), generalul german Josef Blotz, la o conferinţă de presă.

Suplimentarea forţelor ISAF, decisă la sfârşitul anului 2009, a permis "punerea în dificultate a talibanilor şi reţelelor de insurgenţi în zone unde nu mai fuseseră puşi în dificultate de mai mulţi ani", a adăugat el, făcând referire la fiefurile lor tradiţionale din sudul afgan.

"Aceasta a dus la o creştere a violenţei şi ne aşteptam la acest lucru. Dar în mod vizibil este vorba despre o etapă necesară în strategia de ansamblu şi înainte ca situaţia să se amelioreze, din păcate ea trebuie să se înrăutăţească şi am văzut acest lucru la sfârşitul anului 2010", a apreciat el.

Generalul Blotz a negat orice intensificare a activităţii insurgenţilor şi a dezminţit faptul că talibanii au preluat controlul în unele provincii - în special în nord - unde ei erau anterior mai puţin prezenţi.

La sfârşitul lunii decembrie, misiunea ONU la Kabul a recunoscut că rebeliunea talibanilor s-a extins în ultimele luni la alte regiuni din Afganistan, în special în nord şi nord-vest.

"În prezent, nu văd nicio provincie în care prezenţa talibanilor să ia amploare din nou (...) acest lucru nu este adevărat, în opinia noastră", a precizat generalul Blotz.

"Vom menţine pretutindeni presiunea asupra rebeliunii (...) nu va exista o pauză pe perioada iernii", a subliniat el.

El a reiterat faptul că amploarea începutului retragerii forţelor americane în iulie 2011 nu a fost încă fixată şi depinde "de situaţia de pe teren".

Coaliţia internaţională din Afganistan, cuprinzând aproximativ 140.000 de militari, preconizează să transfere progresiv forţelor de securitate afgane responsabilitatea securităţii întregii ţări până la sfârşitul anului 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici