Negocieri între Bashar al-Assad şi Rusia: Moscova ar putea prelua controlul asupra unui port la Marea Mediterană

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a avut vineri şi sâmbătă mai multe întrevederi cu oficiali ruşi de rang înalt la Damasc, în vederea pregătirii unor negocieri de pace şi a închirierii portului Tartus, potrivit Reuters, care citează surse din mass-media din Siria.

3041 afișări
Imaginea articolului Negocieri între Bashar al-Assad şi Rusia: Moscova ar putea prelua controlul asupra unui port la Marea Mediterană

Rusia ar putea controla un port la Marea Mediterană, după o serie de negocieri între Bashar al-Assad şi mai mulţi oficiali ruşi

De asemenea, cele două părţi au negociat şi un eventual acord comercial între Rusia şi Siria. Reuters notează că negocierile dintre cele două state vin în contextul în care Rusia le-a asigurat sprijin militar forţelor loiale preşedintelui Bashar al-Assad, iar economia siriană este puternic afectată, atât de războiul civil din această ţară, cât şi de sancţiunile internaţionale impuse regimului de la Damasc.

Moscova a promovat în ultima perioadă ideea unor negocieri privind o nouă Constituţie şi organizarea de alegeri în Siria, ca soluţie pentru încheierea conflictului, însă Assad se opune participării opoziţiei la astfel de negocieri.

Ministerul rus de Externe a anunţat că Assad s-a întâlnit cu trimisul special al Rusiei pentru Siria, Alexander Lavrentiev, cu ministrul adjunct de Externe, Serghei Verşinin, dar şi cu o serie de oficiali din cadrul Ministerului rus al Apărării. De asemenea, potrivit Ministerului de Externe de la Moscova, discuţiile ar fi vizat şi înfiinţarea unei comisii constituţionale, cu care opoziţia a fost de acord în cadrul unei conferinţe mediate de Rusia, însă această informaţie nu a fost prezentată şi de presa din Siria. Agenţia oficială de presă de la Damasc, SANA, a informat că discuţiile s-au axat pe organizarea următoarei runde de negocieri între Siria, Rusia, Iran şi Turcia, care va avea loc în Kazahstan.

Potrivit SANA, Assad s-a întâlnit sâmbătă şi cu vicepremierul rus Yury Borisov, cu care a discutat teme precum comerţul şi cooperarea economică, „mai ales în domeniul energiei şi industriei”.

Agenţia rusă de presă TASS informează că Borisov a declarat că în curând va fi semnat contractul prin care Rusia va închiria portul sirian Tartus, în contextul în care Parlamentul rus a ratificat, în 2017, un acord cu Damascul pentru a întări prezenţa militară rusă în Siria. „Discuţiile pe această temă au avansat destul de mult şi sperăm că acest contract va fi semnat în cel mult o săptămână”, a declarat Borisov. Reuters notează că semnarea unui asemenea contract ar extinde accesul Rusiei la Marea Mediterană. Deşi o bază militară rusă există în Tartus din 1971, închirierea  ar extinde puternic influenţa Rusiei asupra acestui port.

Agenţia SANA a anunţat că Assad şi Borisov au discutat şi despre sancţiunile pe care statele occidentale le-au impus Siriei şi au încercat să găsească modalităţi pentru remedierea problemelor cauzate de acestea.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni drastice Siriei la scurt timp după declanşarea războiului civil din această ţară, ca răspuns la acţiunile regimului Assad, descrise de statele occidentale ca fiind nişte „atrocităţi”.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici