Negocierile între cele două Corei: Seulul şi Phenianul nu şi-au desemnat încă negociatorii, cu doar o zi înainte de eveniment

Coreea de Sud şi Coreea de Nord nu şi-au desemnat negociatorii până marţi, cu o zi înainte de începerea primelor negocieri bilaterale la nivel înalt după mai mulţi ani.

142 afișări
Imaginea articolului Negocierile între cele două Corei: Seulul şi Phenianul nu şi-au desemnat încă negociatorii, cu doar o zi înainte de eveniment

KIm Jong-un (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Seulul încă mai aştepta marţi la prânz (6.00, ora României) identitatea şi funcţia negociatorilor nord-coreeni ce urmează să traverseze frontiera miercuri pentru a se prezenta la Hotelul Grand Hilton din Seul, ales să găzduiască reuniunea.

"Nu ştim când va transmite (Coreea de) Nord lista delegaţilor săi", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului sud-coreean al Unificării.

"Aşteptăm de (marţi) dimineaţa", a adăugat ea.

După luni de tensiuni punctate cu ameninţări cu o adevărată apocalipsă nucleară, Coreea de Sud şi aliaţii săi, dar şi puteri regionale, cu China şi Japonia în frunte, şi-au exprimat satisfacţia faţă de faptul că Phenianul doreşte să reia un dialog.

Dar, pentru a obţine rezultate, cele două delegaţii este necesar să fie conduse de oficiali care au autoritatea necesară să negocieze şi să ia decizii.

Coreea de Sud a anunţat că doreşte două zile de negocieri între ministrul Unificării Ryoo Kihl-jae, însărcinat cu relaţiile cu Coreea de Nord, şi omologul său nord-coreean Kim Yang-gon.

Un dialog la acest nivel a avut loc ultima dată în 2007.

Însă Coreea de Nord a refuzat, iar cele două părţi au convenit să desemneze funcţionari de rang înalt ale căror responsabilităţi în gestionarea afacerilor intercoreene rămân neclare.

După ce Phenianul va prezenta Seulului numele negociatorului-şef, Seulul îl va nominaliza, de asemenea, pe al său, cu un rang echivalent.

Ordinea de zi a fost limitată la o serie de proiecte economice blocate, în special vizând complexul industrial de la Kaesong, situat pe teritoriul nod-coreean, închis de Phenian în aprilie, în perioada celor mai intense tensiuni.

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a declarat marţi că speră ca aceste negocieri să reprezinte "un prim jalon" în cadrul procesului de apropiere, care este necesar să conducă la o pace durabilă în peninsula coreeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici