New York Times: Membri ai echipei de campanie a lui Trump au avut contacte cu responsabili ai serviciilor secrete ruse/ Rusia respinge acuzaţiile

Membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi asociaţi ai acestuia au avut mai multe contacte cu responsabili de rang înalt ai serviciilor ruse de informaţii înaintea alegerilor, potrivit unor oficiali americani citaţi de The New York Times.

1524 afișări
Imaginea articolului New York Times: Membri ai echipei de campanie a lui Trump au avut contacte cu responsabili ai serviciilor secrete ruse/ Rusia respinge acuzaţiile

New York Times: Membri ai echipei de campanie a lui Trump au avut contacte cu responsabili ai serviciilor secrete ruse

Ministerul rus al Apărării, referitor la acuzaţiile SUA: Nu au existat incidente în Marea Neagră

Ministerul rus al Apărării a negat acuzaţiile SUA referitoare la avioane militare ruse ce s-ar fi apropiat periculos de un distrugător al Forţelor Navale americane aflat în Marea Neagră pentru un exerciţiu militar, informează Russia Today.

Pentagonul a acuzat Moscova că ar fi întreprins zboruri în vecinătatea distrugătorului american USS Porter în Marea Neagră.

Potrivit lui Danny Hernandez, purtătorul de cuvânt al Comandamentului SUA în Europa, au existat trei asemenea incidente separate.

Ministerul rus al Apărării a negat marţi acuzaţiile oficialului american: ”Nu au existat incidente în care avioane militare ruse să fi zburat în apropierea distrugătorului american USS Porter în Marea Neagră, la data de 10 februarie”, a comunicat în cadrul unei declaraţii general maiorul Igor Konaşenkov.

”Toate zborurile noastre au fost şi sunt efectuate deasupra apelor internaţionale, în concordanţă cu regulamentul şi cerinţele de siguranţă”, a adăugat generalul rus.

Konaşenkov a fost surprins de acuzaţiile Statelor Unite cum că avioane militare ruse ar fi fost zărite în vecinătatea frontierelor Rusiei.

”Dacă distrugătorul american efectua o misiune de patrulare „reglementară” în vecinătatea Rusiei, la zeci de mii de mile distanţă de propriile ţărmuri, este ciudat să fii surprins în privinţa unor zboruri în Marea Neagră ce nu sunt în conformitate cu practicile uzuale”, a adăugat reprezentantul Ministerul Apărării al Moscovei.

Rusia respinge informaţiile privind contacte între echipa lui Trump şi serviciile secrete ruse

Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei a refuzat să comenteze informaţiile "nefondate" apărute în mass-media americană privind presupuse contacte între echipa de campanie a lui Donald Trump şi serviciile secrete ruse, anunţă agenţia de ştiri Tass

"Nu comentăm asupra speculaţiilor nefondate apărute în media", a comunicat biroul de presă al Serviciului rus de Informaţii Externe.

Membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi asociaţi ai acestuia au avut mai multe contacte cu responsabili de rang înalt ai serviciilor ruse de informaţii înaintea alegerilor, potrivit unor oficiali americani citaţi de cotidianul The New York Times.

Publicaţia americană citează patru foşti sau actuali oficiali americani, care spun că înregistrări ale convorbirilor telefonice şi discuţiile interceptate arată că au existat contacte repetate.

Oficialii citaţi au spus că discuţiile interceptate nu era limitate doar la unii membri ai echipei de campanie a lui Trump, ci îi includeau şi pe alţi asociaţi ai acestuia. De partea rusă, contactele au implicat membri ai Guvernului şi membrii ai serviciilor de informaţii, spun ei, cu condiţia anonimatului.

Şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins în mod categoric informaţiile vehiculate în mass-media americană.

"Să nu credem tot ce spune media, pentru că în zilele noastre este foarte dificil să distingi ştirile reale de cele false", a declarat Peskov, adăugând că media a citat cinci surse diferite, "însă niciuna nu a fost identificată, lucru care este pur şi simplu ridicol".

"Aceste relatări sunt absolut nefondate, nu au la bază nimic", a concluzionat oficialul rus.

În ceea ce priveşte contactele între reprezentanţii celor două state, Peskov a subliniat că "reprezentanţii Ambasadei SUA din Rusia comunică cu funcţionari publici ruşi, se întâlnesc cu oficiali ai Ministerului de Externe. De asemenea, diplomaţii americani se întâlnesc cu reprezentanţi ai regiunilor ruse şi de asemenea călătoresc prin ţară, fapt ce reprezintă o practică diplomatică uzuală".

New York Times: Membri ai echipei de campanie a lui Trump au avut contacte cu responsabili ai serviciilor secrete ruse

The New York Times citează patru oficiali americani încă în funcţie sau nu, care spun că înregistrări ale convorbirilor telefonice şi discuţii interceptate arată că au existat astfel de contacte repetate.

Agenţii americane de informaţii au interceptat aceste convorbiri cam în acelaşi timp în care descopereau dovezi că Rusia încerca să perturbe alegerile prezidenţiale prin accesarea ilegală a serverelor Comitetului Naţional Democrat, au spus trei dintre oficiali. Agenţiile de informaţii au încercat apoi să afle dacă echipa de campanie a lui Trump complota cu ruşii privind acţiunile de piratare sau privind alte eforturi de a influenţa alegerile.

Oficialii citaţi au spus că, până acum, nu au observat nicio dovadă privind o astfel de cooperare.

Însă aceste interceptări au alertat serviciile americane de informaţii din cauza numărului mare de contacte care surveneau în timp ce Trump vorbea cu entuziasm de Vladimir Putin. La un moment dat, în cursul verii, Trump a spus la un eveniment de campanie că speră că serviciile secrete ruse au furat e-mailurile lui Hillary Clinton şi că le vor publica.

Oficialii citaţi au spus că discuţiile interceptate nu era limitate doar la unii membri ai echipei de campanie a lui Trump, ci îi includeau şi pe alţi asociaţi ai acestuia. De partea rusă, contactele au implicat membri ai Guvernului şi membrii ai serviciilor de informaţii, spun ei, cu condiţia anonimatului.

Oficialii au spus că unul dintre responsabilii care a avut discuţii cu partea rusă este Paul Manafort, preşedintele echipei de campanie a lui Trump timp de câteva luni şi fost consultant politic în Ucraina.

Ei au refuzat să dea alte nume ale persoanelor implicate.

Manafort a respins acuzaţiile oficialilor într-un interviu telefonic.

"Este absurd", a spus el. "Nu am nicio idee la ce se referă. Nu am vorbit niciodată în cunoştinţă de cauză cu responsbaili ai serviciilor secrete ruse şi nu am fost niciodată implicat în nimic care are de-a face cu Guvernul rus sau cu Administraţia Putin sau în vreo problemă aflată în curs de investigare astăzi ", a continuat acesta.

"Nu este ca şi cum aceşti oameni poartă ecusoane pe care scrie «Sunt agent al serviciilor ruse de informaţii»", a mai spus el.

Mai mulţi asociaţi ai lui Trump, inclusiv Manafort, au avut afaceri în Rusia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici