Noile temeri ale chinezilor: ouă falsificate şi chifle "reciclate"

Unii producători de alimente din China au ajuns să falsifice ouă, să "recicleze" chifle pentru a fi vândute după expirare, să dilueze vin cu apă îndulcită şi chimicale, sau să trateze carne de porc cu borax pentru a o vinde drept carne de vită, potrivit presei locale, citate de New York Times (NYT).

673 afișări
Imaginea articolului Noile temeri ale chinezilor: ouă falsificate şi chifle "reciclate"

Noile temeri ale chinezilor: ouă falsificate şi chifle "reciclate" (Imagine: Mediafax Foto)

În pofida eforturilor autorităţilor chineze de a reglementa industria alimentară, dezvoltarea economică susţinută şi creşterea rapidă a consumului conduc la situaţii periculoase pentru cumpărători.

În ultimele săptămâni, presa din China a informat despre vânzarea de carne de porc contaminată cu substanţa clenbuterol, care poate cauza palpitaţii ale inimii, carne de porc vândută pe post de carne de vită după ce a fost înmuiată în borax, un aditiv pentru detergenţi, orez contaminat cu metalul greu cadmiu, sos de soia cu arsenic, popcorn şi ciuperci tratate cu clor fluorescent, germeni de fasole contaminaţi cu un antibiotic pentru animale sau vin diluat cu apă îndulcită şi chimicale. Clenbuterolul, interzis în China, este folosit de fermieri pentru a asigura creşterea mai rapidă a animalelor şi dezvoltarea masei musculare în detrimentul grăsimii.

Chiar şi ouăle, care ar părea destul de în siguranţă în coaja lor, s-au dovedit a nu fi deloc ouă, potrivit NYT, ci nişte amestecuri din chimicale, gelatină şi parafină. Instrucţiunile pentru falsificat ouă sunt disponibile pe internet, potrivit presei locale.

Unii producători "reciclează" şi chiflele expirate, notează cotidianul american, citând cazul lanţului de supermarketuri Hualin. Magazinele sunt aprovizionate de o fabrică unde, în condiţii mizere, muncitorii aruncă într-o cuvă cu făină şi aburi chiflele întărite, pentru a le pregăti de reambalare şi vânzare.

Au trecut doi ani de când guvernul chinez a declarat siguranţa alimentară prioritate naţională, după ce 300.000 de copii s-au îmbolnăvit din cauza laptelui contaminat cu melamină, iar şase au murit. Autorităţile au ameninţat, au făcut raiduri şi au arestat foarte mulţi producători dubioşi de alimente, executând chiar câţiva dintre aceştia.

Scandalurile recente demonstrează, însă, că eforturile oficialilor sunt insuficiente. În pofida eforturilor de a crea un sistem modern de reglementare a siguranţei alimentare, supravegherea rămâne în responsabilitatea unui număr redus de angajaţi, slab pregătiţi şi echipaţi, ale căror contramăsuri rapide sunt evitate şi mai rapid.

"Majoritatea lucrează ca nişte găini cu capul tăiat, fără a avea habar care sunt cele mai importante boli cauzate de alimente sau principalele substanţe care contaminează procesul alimentar", a afirmat Peter Ben Embarek, specialist în siguranţă alimentară la biroul din Beijing al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Scandalurile proliferează deoarece producătorii operează într-un climat în care aditivii alimentari sunt folosiţi tot timpul din cauza reducerii costurilor. Producătorii calculează corect că oportunităţile de profit din practici nesigure depăşesc cu mult posibilitatea de a fi prinşi, notează experţii.

Creşterea economivă explozivă din China a determinat apariţia a jumătate de milion de producători, arată datele oficiale, patru cincimi cu zece angajaţi sau mai puţin. În această situaţie supravegherea este dificilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici