O navă din flota fantomă a Rusiei a părăsit apele Franței după două luni de imobilizare
Maisha, o navă din flota fantomă a Rusiei a staționat timp de două luni în apele teritoriale franceze, între insula Noirmoutier și Belle-Île-en-Mer, fiindu-i interzis accesul într-un port al Uniunii Europene, în baza sancțiunilor impuse Moscovei pentru a limita finanțarea războiului din Ucraina. Miercuri noaptea, motoarele tancului petrolier au repornit, marcând sfârșitul celor 67 de zile în care a fost consemnată în largul departamentului Loire-Atlantique.
Nava de aproape 300 de metri, înregistrată sub pavilionul Antigua și Barbuda, se afla acolo din 20 mai 2025, având la bord 29 de marinari filipinezi. Vasul a părăsit apele franceze, îndreaptându-se spre Marea Caraibilor și este așteptat să ajungă la Willemstad, capitala insulei Curaçao, pe 15 iulie. Plecarea a fost neașteptată, „nicio ridicare a ancorei nefiind prevăzută”, potrivit Le Figaro.
Sindicatele din transporturi au intervenit în sprijinul echipajului
Petrolierul, suspectat că transportă țiței rusesc, a fost inclus pe lista neagră a flotei fantomă a Moscovei, iar, în drum spre Danemarca, nava a primit interdicția de a acosta într-un port al bloculuii comunitar. Consiliul UE a justificat măsura prin necesitatea de a „restrânge activitatea navelor care fac parte din flota fantomă de petroliere sau care contribuie la veniturile energetice ale Rusiei”, pentru că „Rusia este din ce în ce mai dependentă de aceste venituri pentru a-și finanța războiul de agresiune ilegal împotriva Ucrainei”.
Vasul, construit în 2002, aparține companiei Seaserenity Shipping Ltd, cu sediul în Grecia, iar căpitanul s-a aflat în contact, în ultimele zile, atât cu firma deținătoare, cât și cu prefectura maritimă a Atlanticului.
Cei care au suportat în mod direct consecințele au fost membrii echipajului. Îngrijorată de condițiile în care trăiau marinarii, Federația Internațională a Lucrătorilor din Transporturi s-a implicat în acest caz. Geoffroy Lamade, unul dintre inspectorii federației, a informat că echipajul nu fusese aprovizionat cu alimente și combustibil, iar situația de la bord era critică. „Nu sunt nici traficanți, nici pirați, ci marinari care își petrec viața pe apă, cu unicul scop de a-și hrăni familia din Filipine. Ei nu au de ce să fie implicați în probleme geopolitice”.