O nouă scurgere de apă radioactivă la Fukushima. O parte din lichidul contaminat a ajuns probabil în mare

Aproximativ 12 tone de apă contaminată radioactiv s-au scurs de la centrala nucleară avariată de la Fukishima, o parte din această cantitate ajungând probabil în mare, a anunţat joi compania care exploatează instalaţia.

340 afișări
Imaginea articolului O nouă scurgere de apă radioactivă la Fukushima. O parte din lichidul contaminat a ajuns probabil în mare

O nouă scurgere de apă radioactivă la Fukushima. O parte din lichidul contaminat a ajuns probabil în mare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Compania de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO) a declarat că această scurgere a fost descoperită joi dimineaţa, la o conductă ce asigură legătura cu o instalaţie temporară de decontamninare a apei, în care este neutralizat lichidul de răcire utilizat în reactoare.

Prezentând un nivel foarte ridicat de radioactivitate după trecerea prin reactor, această apă este de obicei reinjectată în sistemul de răcire, după ce trece prin echipamentele de decontaminare. Operatorul a precizat că lichidul contaminat radioactiv care s-a scurs joi a fost supus în prealabil unei părţi dintre operaţiunile de decontaminare.

"Oficialii noştri au confirmat că o cantitate de apă de răcire s-a scurs la nivelul unei legături între tuburi", a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP, adăugând că o parte din lichid probabil s-a scurs "dincolo de centrală, până în ocean".

Între timp, locul pe unde a avut loc scurgerea a fost reparat, a subliniat purtătorul de cuvânt. TEPCO încearcă să determine cantitatea exactă de apă care s-a scurs în Oceanul Pacific, în apropierea centralei Fukushima Daiichi, situată la aproximativ 220 de kilometri nord-est de Tokyo.

Acesta nu este primul incident de acest fel. Aproximativ 120 de tone de apă contaminată radioactiv s-au scurs deja din sistemul de decontaminare luna trecută, dintre care aproximativ 80 de litri au ajuns în mare, a precizat compania.

Guvernul japonez a decretat în decembrie starea de oprire la rece a reactoarelor de la Fukushima Daiichi, ceea ce presupune că temperatura din interiorul cuvelor reactoarelor este menţinută sub temperatura de 100 de grade Celsius.

Acest anunţ a marcat o etapă majoră în stabilizarea situaţiei aceastei centrale, avariată într-un accident provocat de un tsunami devastator pe 11 martie 2011 care a declanşat cea mai importantă criză nucleară civilă de după cea înregistrată la Cernobîl (Ucraina) în 1986.

TEPCO şi autorităţile japoneze mai au, cu toate acestea, de depăşit numeroase dificultăţi înainte să poată retrage combustibilul din reactoare - nu înainte să treacă cel puţin zece ani - şi să poată desfiinţa instalaţiile - după 30-40 de ani.

Aproximativ 100.000 de persoane care locuiau în împrejurimile centralei au fost nevoiţi să îşi abandoneze locuinţele din cauza riscurilor de sănătate antrenate de emisiile de particule radioactive în aerul, solul şi apa din regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici