O pandemie majoră a secolului XX: Virusul din China de acum 50 de ani care a cauzat un milion de decese fără să facă valuri în presă

  • La finele anilor 1960 în Hong Kong a apărut un virus ce s-a răspândit rapid în întreaga lume
  • Într-o singură lună, virusul avea să provoace un milion de decese
  • În ciuda gravităţii fenomenului, ziarele descriau evoluţia într-un ton foarte temperat
9425 afișări
Imaginea articolului O pandemie majoră a secolului XX: Virusul din China de acum 50 de ani care a cauzat un milion de decese fără să facă valuri în presă

Prima pandemie majoră a secolului XX: Virusul din China de acum 50 de ani care a cauzat un milion de decese într-o lună şi nu a făcut vâlvă în presă

La finele anilor 1960 în Hong Kong a apărut un virus ce s-a răspândit rapid în întreaga lume provocând, într-o singură lună un milion de decese, dar care nu a făcut vâlvă în presă, scrie jurnaldemontreal.com, citând AFP.

Este vorba de prima pandemie din secolul XX, un virus de tip A (H3N2). Aceasta a cauzat 50.000 de morţi în Statele Unite şi 31.000 de decese în Franţa.

Potrivit unui articol publicat de specialistul în boli infecţioase Pierre Dellamonica în cotidianul Liberation, cei afectaţi de virus „mureau de hemoragie pulmonară, iar buzele căpătau o culoare cianotică, aproape gri. Mureau oameni de toate vârstele, de 20, 30 şi 40 de ani sau mai în vârstă”.

În ciuda gravităţii fenomenului, ziarele vremii nu au publicat titluri cu majuscule, n-au scris despre măsuri guvernamentale sau semnale de alarmă trase de reprezentanţii lumii medicale.

„Un ton indiferent şi cuvintele frumoase au prevalat în faţa unei atitudini mobilizatoare”, a scris Patrice Bourdelais, profesor la catedra „Populaţie, epidemie şi sănătate” în cadrul Şcolii de Înalte Studii în Ştiinţe Sociale (EHESS) din Franţa.

Pe 18 decembrie 1969, atunci când a fost înregistrat vârful pandemiei, în Franţa, Le Figaro scria despre o epidemie „staţionară”, iar le Monde despre o gripă ce pare să regreseze.

Atitudinea relativ neutră în raport cu gripa care făcea ravagii este explicată de Patrice Bourdelais prin faptul că oamenii nu erau pe atunci la fel de sensibili în faţa morţii. Cele 31.000 de decese din Franţa nu au stârnit rumori. De abia în 2003, într-o analiză a epidemiologului Antoine Flahault, apărea pentru prima oară numărul exact de morţi  cauzate în Franţa de virus.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici