Obama va cere în discursul despre "starea Uniunii" ca americanii să beneficieze de creştere

Discursul despre "starea Uniunii" se află în centrul atenţiei la Washington, înainte ca Obama să-şi prezinte ambiţiile şi priorităţile legislative marţi, în această întâlnire imuabilă din calendarul politic, când se va baza pe revenirea economică pentru a-şi promova mesajul.

181 afișări
Imaginea articolului Obama va cere în discursul despre "starea Uniunii" ca americanii să beneficieze de creştere

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu exact doi înainte de a pleca de la casa Albă, preşedintele american nu va avea o sarcină uşoară. Este pentru pentru prima dată de când a fost ales, în 2008, când va vorbi în faţa unui Congres ale cărui ambe camere sunt controlate de către adversarii săi republicani.

"Nu voi sta doi ani în defensivă, voi ataca", a avertizat el într-o reuniune cu uşile închise, în faţa unor senatori democraţi, potrivit site-ului Politico.

Obama este de părere că dacă indicatorii economici sunt pe verde - şomajul sub pragul de 6%, creşterea economică la cel mai înalt nivel din ultimii 11 ani -, este necesar ca americanii să beneficieze de aceste lucruri. "Vestea bună este că economia şi-a regăsit vigoarea. Criza este în spatele nostru. Acum trebuie să ne asigurăm că toată lumea va profita de acest lucru", a declarat el joi la Baltimore, în Maryland.

Preşedintele american şi-a anunţat deja câteva dintre priorităţi, şi anume reforma fiscală care prevede suprimarea numeroaselor avantaje, facilitarea accesului la proprietate, îmbunătăţirea accesului la Internetul de viteză, gratuitatea condiţiilor la "community college", care oferă studii universitare de scurtă durată.

Dar dacă poate să pună anumite lucruri în mişcare prin decret, pentru angajaţii federali spre exemplu, preşedintele american ştie în acelaşi timp că nicio reformă semnificativă nu va reuşi fără susţinerea Congresului.

Republicanul Mitch McConnell, noul conducător al Senatului, l-a îndemnat vineri pe Obama, într-o ameninţare abia voalată, să-şi asculte opozanţii dacă vrea să avanseze. Ziua de "marţi poate marca o cotitură. Poate să fie ziua în care-şi promovează reformele serioase, realiste şi concentrate asupra creşterii economice, în loc să cheltuiască pur şi simplu banii pe care nu-i avem", a spus el.

În negocierile extrem de dure care se anunţă, preşedintele a subliniat că dispune de o armă puternică, şi anume că se poate opune legilor care ajung pe biroul său. De la dosarul nuclear iranian şi până la construcţia oleoductului Keystone XL, în ultimele săptămâni el a ameninţat că poate recurge la votul de veto.

- Facebook, LinkedIn şi YouTube

Membrii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, dar şi secretarii şi judecătorii de la Curtea Supremă se vor reuni marţi, la ora locală 21.00 (miercuri, 4.00, ora României) în Capitoliu, la Washington, pentru a asculta discursul preşedintelui.

În mod tradiţional, jocul constă în alimentarea speculaţiilor cu privire la conţinutul textului, pentru a-l contura. Anul acesta, Obama a ales să procedeze invers. "Mi-am spus, de ce să aştept starea Uniunii? De ce să fiu atât de formal? Să lansăm ideile imediat", a afirmat el într-o vizită în Tennessee.

În spatele acestei formule, consilierii săi constată că această mare reuniune nu mai face audienţă. Sau, în orice caz, face mai puţină ca înainte. În 2014, 33 de milioane de americani au privit alocuţiunea lui Barack Obama, un număr aflat în scădere constantă în ultimii şase ani. În 1993, 67 de milioane de oameni se uitau la televizor să-l asculte pe Bill Clinton.

Pe de altă parte, Casa Albă a selectat cu atenţie instrumentele de comunicare, promovând noile propuneri ale şefului statului în ultimele două săptămâni.

Într-o înregistrare video postată pe Facebook şi-a lansat Obama ideea gratuităţii "community college". Iar consiliera sa apropiată Valerie Jarrett a prezentat proiectele cu privire la concediul de maternitate şi concediul medical prin intermediul unui text postat pe reţeaua de socializare LinkedIn. În plus, preşedintele va da explicaţii în legătură cu discursul său din Congres pe YouTube, joi.

Pe frontul diplomatic, Obama urmează să prezintele primele progrese de la anunţul-surpriză, la jumătatea lui decembrie, a normalizării relaţiilor dintre Statelor Unite şi Cuba, aprobate de o largă majoritate dintre americani.

El urmează să îndemne din nou Congresul să dea dovadă de răbdare în dosarul nuclear iranian şi să ofere o şansă diplomaţiei, până la termenul de la 1 iulie.

Noua senatoare republicană din Iowa Joni Ernst - care a devenit cunoscută după ce a afirmat într-un clip de campanie, pentru a-şi demonstra curajul politic, că a castrat porci - va avea sarcina să-i dea replica, imediat după încheierea discursului.

Scris dinainte, acest "răspuns" este un exerciţiu previzibil, în care Joni Ernst, noua "faţă" a Partidului Republican, va încerca să răzbată cu o formulă-şoc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici