Occidentul susţine rivalul Chinei. SUA şi UE sunt pregătite să sprijine noul coridor de transport India-Orientul Mijlociu

Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt pregătite să sprijine dezvoltarea unui nou coridor naval şi feroviar care să lege India de Orientul Mijlociu şi nu numai, un proiect de infrastructură care traversează Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite şi care ar putea contesta influenţa economică a Chinei în regiune.

21804 afișări
Imaginea articolului Occidentul susţine rivalul Chinei. SUA şi UE sunt pregătite să sprijine noul coridor de transport India-Orientul Mijlociu

Sursa foto: X/Narendra Modi

Statele Unite au declarat că intenţionează să semneze un plan comun de infrastructură cu India, ţările din Orientul Mijlociu şi Uniunea Europeană, cu scopul de a le conecta prin intermediul unei reţele de căi ferate şi rute maritime, o evoluţie care vine în contextul în care China îşi consolidează influenţa în această regiune bogată în energie, informează Bloomberg.

Statele Unite au purtat discuţii discrete cu India, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Israel cu privire la acest proiect.

Proiectul va integra linii de cale ferată şi conexiuni portuare din India către Europa, prin Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania şi Israel, ceea ce va duce la un tranzit mai rapid al mărfurilor, a declarat separat un oficial al Comisiei Europene. Acesta va dezvolta infrastructura energetică şi va permite producerea şi transportul de hidrogen verde către toate ţările partenere. Planul include îmbunătăţirea telecomunicaţiilor şi a transferurilor de date cu un nou cablu submarin care va conecta regiunea.

De asemenea, liderii vor lansa un coridor transafrican pentru a îmbunătăţi conexiunile de transport între regiunea Katanga din Republica Democrată Congo şi aşa-numita "Centură a Cuprului" din Zambia până la portul Lobito din Angola, a precizat oficialul Comisiei Europene. SUA şi UE susţin acest proiect.

Planul pentru Orientul Mijlociu este mai mult decât un simplu proiect de infrastructură, a declarat sâmbătă, la New Delhi, consilierul adjunct pentru securitate naţională al SUA, Jonathan Finer, în prima zi a summitului Grupului celor 20, fără a oferi un calendar pentru finalizarea acestuia.

Finer a respins ideea că proiectul ar avea ca scop contracararea influenţei chineze pe pieţele emergente. Însă aliaţii SUA, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, s-au apropiat de Beijing în timp ce încearcă să consolideze legăturile cu economiile cu creştere rapidă din est.

Coridorul "umple o lacună globală dăunătoare şi permite o mai mare prosperitate şi o mai bună conectivitate pentru regiuni cheie din întreaga lume", a declarat Finer. 

Legătura feroviară va creşte cu 40% viteza schimburilor comerciale dintre India şi Europa, potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Luna trecută, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au declarat că se alătură grupului BRICS de naţiuni cu pieţe emergente, după ce China a condus un efort de deschidere a aderării la acest bloc, care a fost în cele din urmă susţinut de India.

În ultimii ani, SUA şi UE au încercat să contracareze Iniţiativa Belt and Road a preşedintelui Xi Jinping, care a finanţat infrastructuri în valoare de sute de miliarde de dolari pe pieţele emergente. De asemenea, China a intensificat legăturile cu Orientul Mijlociu, ajutând la medierea unei detensionări între Arabia Saudită şi Iran la începutul acestui an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici