ONU: Crimeea şi estul Ucrainei, ameninţate de o gravă criză sanitară privind toxicomania şi SIDA

O gravă criză sanitară ameninţă atât Crimeea, anexată de către Rusia, cât şi estul separatist al Ucrainei, unde toxicomanii nu mai au în prezent acces la tratament de înlocuire, ceea ce riscă să agraveze epidemia de SIDA, a avertizat miercuri Emisarul Special ONU pentru SIDA.

373 afișări
Imaginea articolului ONU: Crimeea şi estul Ucrainei, ameninţate de o gravă criză sanitară privind toxicomania şi SIDA

ONU: Crimeea şi estul Ucrainei, ameninţate de o gravă criză sanitară privind toxicomania şi SIDA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aceasta este regiunea în care epidemia de SIDA continuă să se extindă şi în care ea este larg legată de consumul de droguri", a subliniat profesorul Michel Kazatchkine, Emisarul Special ONU pentru SIDA în Europa de Est şi Asia Centrală, într-o conferinţă de presă telefonică.

Dintre cei 800 de consumatori de droguri injectabile care, înainte de anexarea Rusiei, în martie, primeau un tratament de substituţie cu opiacee în Crimeea, aproape 100 au decedat, în principal din cauza unor supradoze sau pentru că s-au sinucis, a declarat Emisarul Special ONU pentru jurnalişti, înainte de înmânarea unui raport despre acest subiect secretarului general al ONU Ban Ki-moon.

Acestor decese tocmai le-au fost adăugate peste 200 de contaminări cu HIV, virusul care provoacă SIDA, potrivit Alianţei Internaţionale pentru SIDA din Ucraina, o orgnizaţie nonguvernamentală (ONG).

Situaţia nu este deloc mai bună în estul Ucrainei, o regiune devastată de nouă luni de confruntări sângeroase între armata naţională ucraineană şi separatiştii proruşi.

Toxicomanii nu mai au acces la tratamente de înlocuire nici aici şi se orientează către droguri comercializate pe stradă, mult mai periculoase, alimentând astfel epidemia de SIDA, afirmă Kazatchkine.

SIDA se propagă, între altele, prin împrumutarea seringii între toxicomani şi prin prostituţie.

Tratamentele de înlocuire cu opiacee sunt susţinute de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), dar sunt interzise de legislaţia rusă, care se aplică şi în Crimeea de la anexare.

"Oamenii s-au trezit în faţa unor opţiuni imposibile", notează profesorul, care precizează că a încercat, dar fără succes, să convingă autorităţile ruseşti să dea dovadă de flexibilitate în poziţia pe care o au cu privire la tratamentele de substituţie.

Emisarul Special ONU precizează de asemenea că, în ceea priveşte estul Ucrainei, o zonă larg controlată de către rebeli, situaţia este tot atât de îngrijorătoare.

"Din cauza blocării frontierelor, penurii majore de antiretrovirale, de tratamente substitutive cu opiacee şi de alte tratamente care permit salvarea unor vieţi sunt aşteptate până la sfârşitul lui februarie", relevă el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici