ONU denunţă o "trivializare" a discursului urii în Franţa

Experţi ONU condamnă "trivializarea" discursului urii în Franţa, faţă de minorităţi, mai ales faţă de romi, în cadrul unei reuniuni a Comitetului ONU pentru eliminarea discriminării rasiale (CERD), care s-a întrunit marţi şi miercuri, relatează portalul TheLocal.fr.

132 afișări
Imaginea articolului ONU denunţă o "trivializare" a discursului urii în Franţa

ONU denunţă o "trivializare" a discursului urii în Franţa (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Observăm că principiul egalităţii nu este reflectat complet, mai ales din cauza intoleranţei şi rasismului", a declarat Ion Diaconu, preşedintele CERD.

Deplângând "o anumită trivializare a discursului urii" în Franţa, Diaconu a subliniat că numeroase rapoarte au relevat o "excludere masivă" a minorităţii rome din societatea franceză.

"Violenţe sunt comise asupra romilor atât de către cetăţeni, cât şi de către poliţie", a subliniat el, adăugând că numeroşi copii romi nu au acces la educaţie deoarece autorităţile locale nu vor să-i înscrie în şcoli.

Această examinare a situaţiei rasismului în Franţa, marţi şi miercuri, are loc după cinci ani de la ultima revizuire, iar concluziile celor 18 membri ai Comitetului urmează să fie prezentate public după 15 mai.

Experţii au lăudat o decizie a Franţei de a investi aproximativ 100 de milioane de euro într-un plan de acţiune în lupta împotriva rasismului şi semitismului, după atacurile jihadiste de la Paris, în ianuarie, soldate cu 20 de morţi, inclusiv cei trei atacatori.

Programul - care între altele creşte cuantumul amenzilor pentru infracţiuni motivate de rasism şi antisemitism - a apărut în contextul unei intensificări a acţiunilor împotriva musulmanilor şi evreilor.

Aceste două comunităţi - atât cea musulmană, cea mai mare din Europa, estimată la patru-cinci milioane de persoane, cât şi cea evreiască, de aproximativ 600.000 de persoane - nu sunt singurele ţinte ale rasismului şi discriminărilor.

Romii, un grup minoritar provenind în principal din România şi Bulgaria, se confruntă cu o discriminare "considerabilă", denunţă activişti în domeniul drepturilor omului.

În afară de creşterea cuantumului amenzilor, planul francez de acţiune îndeamnă la introducerea unei unităţi naţionale de luptă împotriva urii online.

De asemenea, planul prevede o consolidare a formării profesorilor, încurajarea directorilor să raporteze incidente şi vizitelor elevilor la memoriale în timpul studiilor.

Bugetul de 100 de milioane de euro urmează să finanţeze, pe o perioadă de trei ani, o amplă campanie de comunicare şi iniţiative la nivel local.

Un expert chinez în rasism, Huang Yong, a declarat că turişti orignari din ţara sa adesea ţinta rasismului în Franţa.

El a îndemnat Parisul să adopte "măsuri necesare şi eficiente care să diminueze tendinţa xenofobă şi să asigure securitatea şi alte drepturi fundamentale ale străinilor în Franţa".

Experţii ONU au solicitat Franţei să prezinte pe viitor statistici detaliate în vederea urmăririi condiţiilor minorităţilor, imigranţilor şi romilor, în special în suburbiile "ghetoizate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici