Operaţiunea presupuşilor spioni ruşi reţinuţi în SUA, comparată cu scenariul unui film prost - VIDEO

Cazul reţinerii celor 11 presupuşi spioni ruşi în Statele Unite şi în Cipru este puţin probabil să fie inclus între succesele serviciilor de informaţii externe ale Rusiei, operaţiunea eşuată fiind comparată de specialişti cu scenariul unui film prost, relatează Financial Times.

102 afișări
Imaginea articolului Operaţiunea presupuşilor spioni ruşi reţinuţi în SUA, comparată cu scenariul unui film prost - VIDEO

Operaţiunea presupuşilor spioni ruşi reţinuţi în SUA, comparată cu scenariul unui film prost (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Serviciile de informaţii externe ale Kremlinului au înregistrat numeroase succese, subliniază Financial Times. "Centrul Moscova", cum este cunoscut de agenţii de informaţii, s-a infiltrat de-a lungul istoriei între oficialii de rang înalt apropiaţi lui Hitler, l-a "plantat" pe spionul britanic Kim Philby şi pe agentul CIA Aldrich Ames.

La Moscova, foştii ofiţeri ai serviciilor de informaţii critică neglijenţa cu care a fost desfăşurată operaţiunea din SUA, considerând că se aseamănă mai mult cu scenariul unui film prost decât cu o misiune a spionajului extern.

Un fost agent KGB, Mihail Liubimov, care a lucrat în Marea Britanie şi în Danemarca în timpul Războiului Rece, a declarat că grupul a făcut atât de multe greşeli încât nu-şi poate imagina că este vorba despre o operaţiune rusă şi aşteaptă procesul pentru a vedea dacă acuzaţiile sunt probate. "Cine ştie? Poate fi chiar o operaţiune adevărată de spionaj a Guvernului rus. Dar dacă este adevărat, atunci este absolut caraghioasă (...) unde este spionajul?" s-a întrebat el.

El a evidenţiat că, deşi a desfăşurat timp de zece ani operaţiuni sub acoperire şi a cheltuit foarte mulţi bani, grupul nu a reuşit în mod clar să colecteze informaţii valoroase, dovadă fiind faptul că membrii acestuia nu sunt acuzaţi de spionaj, ci de faptul că sunt agenţi ai unui Guvern străin.

"Dacă cele descrise sunt adevărate, atunci, bineînţeles, putem să adresăm câteva întrebări serviciilor noastre de informaţii externe privind modul în care folosesc banii contribuabililor", a afirmat Fedor Lukianov din cadrul Russia in Global Affairs, o revistă specializată în politică externă.

Potrivit Financial Times, dovezile prezentate de Departamentul Justiţiei în plângerea care a dus la reţinerea presupuşilor spioni par a conţine "umor ieftin". "Eşti sigur că nu ne supraveghează nimeni?", a întrebat unul dintre presupuşii spioni, Anna Chapman, în timpul unei întâlniri într-o cafenea din New York cu un oficial al FBI care pretindea că este agent rus.

Fostul director al Serviciului Federal de Securitate (succesorul KGB-ului), Nikolai Kovalev, afrimă că o altă greşeală de spionaj a fost faptul că membrii grupului au ţinut mereu legătura unii cu alţii. "Ca pe orice profesionist, mă face să râd în hohote când citesc că aceste 10-11 persoane colaborau cumva. Orice «spion» ia legătura doar cu o persoană. Aceasta este regula de aur a oricărei organizaţii de spionaj", a explicat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici