Opoziţia de stânga a câştigat alegerile legislative din Slovenia

Partidul Social Democrat (SD, fost comunist), formaţiune de opoziţie, a câştigat, duminică, la limită alegerile legislative din Slovenia în faţa Partidului Democrat Sloven (SDS) condus de premierul Janez Jansa, potrivit rezultatelor publicate pe site-ul Comisiei Electorale.

20 afișări
Imaginea articolului Opoziţia de stânga a câştigat alegerile legislative din Slovenia

Liderul Partidului Social - Democrat, Borut Pahor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Comisiei Electorale, duopă numărarea a 99,7 la sută de buletinele de vot, mai puţin cele exprimate prin corespondenţă care reprezintă două procente din numărul total şi ale căror rezultate nu vor fi comunicate până la 29 septembrie, social-democraţii au obţinut 30,50 la sută din voturi, adică 29 de locuri în Legislativ, iar SDS 29,32 procente din voturi, echivalentul a 28 de locuri.

Rezultatul este însă unul neaşteptat pentru social-democraţii conduşi de un fost comunist, Borut Pahor, în vârstă de 45 de ani.

La scrutinul din 2004, formaţiunea a obţinut doar 10,17 la sută din voturi, clasându-se pe locul trei. În ceea ce-l priveşte pe Janez Jansa, acesta a înregistrat un rezultat cu puţin peste nivelul celui din 2004 când a obţinut 29,07 la sută din voturi.

În condiţiile în care diferenţa dintre cele două formaţiuni este foarte restrânsă, Janez Jansa poate spera în continuare că rezultatul final va fi îmbunătăţit după numărarea voturilor exprimate prin corespondenţă, în majoritate de către slovenii care trăiesc în străinătate şi care se numără, în mod tradiţional, printre simpatizanţii SDS.

El şi-a recunoscut înfrângerea, apreciind că adversarul său social-democrat are "mai multe şanse de a forma Guvernul".

Sondajele efectuate la ieşirea de la urne îl dădeau pe SD drept câştigător cu 31,5-32,2 la sută din voturi, urmat de SDS cu 27,7-28,04 procente din preferinţele electorale exprimate.

Social-democraţii au mai multe şanse de formare a unei majorităţi parlamentare după ce posibilii lor aliaţi, Partidul Democraţiei Liberale (LDS) şi Partidul Zares, au obţinut 5,19 şi, respectiv, 9,41 procente din voturi.

Partidul Pensionarilor (DeSus), care şi-a anunţat sprijinul pentru SD, a obţinut 7,44 la sută din voturi.

Aliaţii Guvernului condus de Janez Jansa, Partidul Poporului Sloven (SLS, de centru-dreapta) a obţinut 5,24 la sută din voturi, în timp ce formaţiunea Noua Slovenia (NSi) a fost votată de 3,24 la sută din electorat, fiind eliminată din Parlament. Partidul naţionalist de opoziţie SNS a obţinut 5,45 la sută din voturi.

Borut Pahor a atribuit succesul "politicii moderate" promovate de partidul său. "Slovenii au votat pentru SD şi nu împotriva Guvernului în exerciţiu" şi "vom desfăşura o politică în interesul tuturor", a declarat el după publicarea rezultatelor.

Rata de participare la vot a fost de 62,16 la sută, în creştere în raport cu cea înregistrată în 2004, 60,65 la sută, la un electorat de 1,7 milioane de persoane.

Campania electorală a fost marcată de acuzaţiile de corupţie formulate împotriva lui Jansa de către televiziunea publică finlandeză potrivit căreia şeful Guvernului de la Ljubljana ar fi primit mită din partea companiei producătoare de armament Patria în schimbul unui contract militar important.

Opoziţia a profitat, de asemenea, şi de dificultăţile economice cu care se confruntă Slovenia, "elev model" în rândul fostelor state comuniste recent aderate la NATO şi UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici