Opoziţia egipteană nu susţine o "lovitură de stat militară"

Opoziţia egipteană a anunţat marţi că nu susţine nicio "lovitură de stat militară", subliniind că ultimatumul lansat de armată preşedintelui islamist Mohamed Morsi pentru a "îndeplini revendicările poporului" nu înseamnă că militarii vor să joace un rol politic.

126 afișări
Imaginea articolului Opoziţia egipteană nu susţine o "lovitură de stat militară"

Opoziţia egipteană anunţă că nu susţine o "lovitură de stat militară" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vom susţine nicio lovitură de stat militară", afirmă într-un comunicat Frontul Salvării Naţionale (FSN, principala coaliţie a opoziţiei).

Coaliţia "FSN este hotărâtă, de la formarea sa în noiembrie 2012, să construiască un stat democratic, civil şi modern (...) Avem încredere în declaraţiile armatei, menţionate în comunicatul său de ieri (luni), că nu vrea să se amestece în politică", adaugă textul.

Într-un mesaj televizat, prezentat luni seara, comandamentul armatei a anunţat că "dacă revendicările poporului nu vor fi satisfăcute în decursul acestei perioade" de 48 de ore, forţele armate "vor anunţa o foaie de parcurs şi măsuri pentru a superviza punerea sa în aplicare".

Ulterior, într-un comunicat publicat în cursul nopţii, comandamentul armatei a dezminţit pregătirea unei "lovituri de stat", dând asigurări că declaraţia şefului său, generalul Abdel Fattah al-Sissi, urmărea "să oblige toate părţile politice să găsească o ieşire rapidă din criza actuală".

Militarii au condus Executivul egiptean după îndepărtarea lui Hosni Mubarak de la putere, în februarie 2011, până la sosirea la putere a lui Mohamed Morsi, primul preşedinte ales democratic, în iunie 2012.

Răspunzând unor acuzaţii ale susţinătorilor primului preşedinte civil ales în Egipt, opoziţia afirmă că "solicitarea ca Morsi să demisioneze nu contravine regulilor democratice".

Opoziţia argumentează că cere îndepărtarea lui Morsi de la putere, deoarece "niciuna dintre revendicările revoluţiei (din 2011) nu a fost realizată".

Dimpotrivă, adaugă FSN, "Morsi şi Fraţii Musulmani au angajat ţara într-o altă direcţie, care reflectă, în special, dorinţa lor de a domina statul. Ei nu au construit o democraţie şi nu au reuşit să amelioreze condiţiile de viaţă ale egiptenilor", în timp ce situaţia economică, aflată într-un proces continuu de deteriorare, este în centrul preocupărilor în ţările cele mai populate ale lumii arabe.

În plus, FSN condamnă "violenţele şi atacurile (comise) împotriva sediilor Fraţilor Musulmani şi Partidului Libertăţii şi Justiţiei" în cursul nopţii de duminică spre luni.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici