Opt ani de mandat la Kremlin pentru Vladimir Putin

Dmitri Medvedev, succesorul lui Vladimir Putin, a fost învestit în funcţie miercuri. Prezentăm în continuare o cronologie a evenimentelor din cei opt ani de mandat ai lui Putin.

66 afișări
Imaginea articolului Opt ani de mandat la Kremlin pentru Vladimir Putin

Opt ani de mandat la Kremlin pentru Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto)

9 august 1999 - Boris Elţîn îl numeşte pe Vladimir Putin în funcţia de prim-ministru, exprimându-şi dorinţa ca acesta să-i succeadă la Kremlin.

31 decembrie 1999 - Boris Elţîn demisionează, iar Putin, puţin cunoscut publicului rus, devine preşedinte interimar.

martie 2000 - Alegeri prezidenţiale câştigate de Putin.

12 august 2000 - Submarinul cu propulsie nucleară Kursk se scufundă în Marea Barents, iar toţi cei 118 membri ai echipajului îşi pierd viaţa. Imaginea lui Putin are de suferit, după ce acesta face primele declaraţii despre criză abia după patru zile.

iunie 2001 - Vladimir Putin şi preşedintele american, George W. Bush, se întâlnesc la primul summit, desfăşurat în capitala Sloveniei.

noiembrie 2001 - La ranchul din Texas al lui Bush, cei doi preşedinţi exprimă opinii divergente în legătură cu planurile americane de apărare antirachetă şi reducerea arsenalelor de focoase nucleare.

mai 2002 - Putin şi Bush exprimă din nou opinii divergente, în cursul unei întâlniri la Moscova. Putin declară că Rusia nu ajută Iranul să dezvolte armament nuclear.

iunie 2003 - Rusia închide canalul de televiziune TVS, singurul post de televiziune care nu era deţinut de stat sau de o companie controlată de stat. Închiderea TVS declanşează o dezbatere privind libertatea presei.

decembrie 2003 - Putin obţine controlul total asupra Camerei inferioare a Parlamentului, după alegerile legislative în care partidul Rusia Unită, susţinut de Kremlin, obţine o victorie categorică.

martie 2004 - Putin obţine un al doilea mandat de preşedinte, cu peste 70 la sută din voturi.

septembrie 2004 - Combatanţii islamişti iau mai mult de 1.000 de ostatici într-o şcoală din Beslan, declanşând o criză soldată cu un asediu de trei zile asupra şcolii şi încheiată cu o confruntare armată. În total, 333 de ostatici au fost ucişi, jumătate dintre ei fiind copii.

septembrie 2004 - Putin decide desfiinţarea alegerilor pentru guvernatorii regiunilor şi numirea lor de către Kremlin.

noiembrie 2004 - Putin aprobă ratificarea Protocolului de la Kyoto privind schimbările climatice.

aprilie 2005 - Putin devine primul lider de la Moscova care vizitează Israelul, în cadrul unui turneu în Orientul Mijlociu.

iulie 2006 - Parlamentarii ruşi susţin în unanimitate o solicitare a Kremlinului, permiţându-i lui Putin să trimită forţele speciale în străinătate pentru a urmări suspecţi de terorism.

aprilie 2007 - Putin atacă politica externă americană şi cere revenirea la valorile tradiţionale, în ultimul său discurs anual către Parlament, stabilind şi calea care va fi urmată după retragerea sa din funcţie.

iunie 2007 - Putin afirmă că Rusia va reveni la atitudinea sa din timpul Războiului Rece, orientându-şi rachetele către Europa, în cazul în care Statele Unite îşi vor continua planul de instalare a unui scut antirachetă în apropierea graniţelor ruseşti.

decembrie 2007 - Putin îl desemnează pe prim-vicepremierul Dmitri Medvedev drept candidat pentru succesiunea sa. Preşedintele rus este declarat de către revista Time "Omul anului" 2007 pentru reinstaurarea stabilităţii în ţara sa.

2 martie 2008 - Alegeri prezidenţiale în Rusia

mai 2008 - încheierea celui de-al doilea mandat al lui Vladimir Putin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici