A opta zi de război. Mai multe oraşe ucrainene au fost bombardate. Armata rusă avansează în teritoriu, în pofida rezistenţei întâmpinate. Negocierile s-au încheiat, fără un rezultat dorit de partea ucraineană

  • Forţele ruse bombardează capitala Ucrainei şi alte oraşe
  • Adunarea Generală a ONU denunţă invazia printr-un vot istoric
  • Marile companii părăsesc Rusia, adâncindu-i izolarea economică
  • Agenţia ONU pentru refugiaţia a declarat că un milion de oameni au fugit din Ucraina într-o săptămână
  • Uniunea Europeană şi Statele Unite au impus noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru rolul său de sprijin în invazie.
  • Curtea Penală Internaţională a deschis o anchetă privind posibile crime de război comise în Ucraina, în urma unei cereri în acest sens din partea a 39 de state membre ale Curţii.
  • A doua rundă de discuţii dintre Rusia şi Ucraina s-a încheiat, iar părţile au convenit asupra mai multor aspecte umanitare.
38230 afișări
Imaginea articolului A opta zi de război. Mai multe oraşe ucrainene au fost bombardate. Armata rusă avansează în teritoriu, în pofida rezistenţei întâmpinate. Negocierile s-au încheiat, fără un rezultat dorit de partea ucraineană

Sursa foto: Profimedia

UPDATE 23:55 „Decizia de a trimite arme în Ucraina a fost cea corectă”

„Decizia de a trimite arme în Ucraina a fost cea corectă. Aderarea Ucrainei şi Georgiei la NATO nu este pe ordinea de zi”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

„Nu există un plan de a disloca rachete NATO în Ucraina”, afirmă Scholz.

Germania a început deja să cumpere gaz din alte surse, dar continuă să primească încă petrol, cărbune şi gaze naturale din Rusia. Legăturile comerciale dintre cele două state nu au fost pe deplin sistate, în pofida evenimentelor recente care se desfăşoară pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE 23:50 

Fotografii din satelit ale aerodromurilor Baranovichi, Machulishchi şi Shatalovo. Acestea sunt principalele aerodromuri de unde Federaţia Rusă efectuează atacuri aeriene asupra Ucrainei.

UPDATE 23:45 Raport despre scufundarea navei amiral a marinei ucrainene „Hetman Sahaydachny”

Nava amiral a marinei ucrainene, fregata Hetman Sahaidachny, a fost scufundată la Nikolaev.

Centrul pentru Comunicaţii Strategice din subordinea Guvernului Ucrainei a confirmat că fregata a fost scufundată chiar de armata Ucrainei din motive strategice.

UPDATE 23:30 Se dau lupte grele în oraşul Energodar, lângă centrala nucleară Zaporozhye

În oraşul Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporozhye, luptele au loc în acest moment.

Zaporozhye este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Ucraina operează 4 centrale nucleare cu 15 reactoare situate în Volinia şi în sudul Ucrainei. Capacitatea totală de energie nucleară instalată este de peste 13 GWe, ocupând locul 7 în lume în 2020.

Energoatom, întreprindere de stat ucraineană, operează toate cele 4 centrale nucleare active din Ucraina. Acestea furnizează peste 20% din energia electrică a ţării.

UPDATE 23:22 Procurorii americani l-au acuzat pe un producător de televiziune rus de încălcarea sancţiunilor legate de Crimeea 

Procurorii americani l-au acuzat joi pe oligarhul rus şi producătorul de televiziune, Konstantin Malofeyev, de încălcarea sancţiunilor ce-i contravin ca urmare a invaziei ruse din 2014 în Crimeea.

John Hanick, cetăţean american, a fost arestat în februarie la Londra, iar Statele Unite solicită acum extrădarea lui. Hanick a fost acuzat de încălcarea sancţiunilor SUA rezultate din invazia Rusiei din 2014 a peninsulei Crimeea.

Malofeyev are legături strânse cu cei implicaţi în agresiunea rusă din Ucraina.

UPDATE 22:47 „Avioanele de luptă sunt necesare în Ucraina chiar acum!”, a declarat şeful Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Acesta le-a cerut partenerilor săi să nu amâne momentul livrării de avioane de război: „Piloţii noştri sunt eroi, dar agresorul are un avantaj numeric”. 

UPDATE 22:21 Sunetele de alarmă de raid aerian se aud din nou în mai multe regiuni ale Ucrainei: Lviv, Hmelniţki, Kiev, Ternopil, întreaga regiune Rivne, regiunea Cernigău.

UPDATE 22:12 Localnicii din Berdîciv raportează explozii. Acesta este un oraş regional din zona Jîtomîr.

UPDATE 21:59 Se aud sirenele în Kiev.

UPDATE 21:16 Elon Musk a anunţat că îşi adaptează sateliţii Starlink pentru Ucraina.

„Actualizăm software-ul pentru a reduce consumul de energie de vârf, astfel încât Starlink să poată fi alimentat de la o brichetă de maşină. Roaming-ul mobil este activat, astfel încât antena poate menţine semnalul în timp ce vehiculul este în mişcare”

Update 20:14 Sumî: două explozii au afectat o centrală termică şi o substaţie electrică. Locuitorii oraşului raportează că au rămas fără căldură, apă şi electricitate.

UPDATE 19:35 A doua rundă de discuţii dintre Rusia şi Ucraina s-a încheiat

Părţile au convenit asupra mai multor aspecte umanitare, inclusiv posibilitatea unei încetări temporare a focului pentru organizarea coridoarelor umanitare. Totuşi, delegaţia ucraineană nu a obţinut rezultatele aşteptate, urmând să continue dialogul în runda a treia de negocieri, a declarat Mykhailo Podoliyak, unul dintre consilierii preşedintelui Volodimir Zelenski.

A treia rundă de discuţii dintre Rusia şi Ucraina va avea loc, din nou, în Belarus, la începutul săptămânii viitoare 

UPDATE 19:20 Până la ora actuală, în urma atacurilor aeriene ruse asupra zonelor rezidenţiale din Cernigău, 33 de persoane au fost ucise şi 18 rănite, potrivit Vechiului Serviciu de Urgenţă

UPDATE 18:36 Aerodromul Korotych al Aeroclubului Harkov a fost distrus complet de aeronavele inamice.

Update 18:32 Zelenski, mesaj către Putin: „Pleacă de pe pământul nostru. Dacă nu vrei să pleci acum, stai cu mine la masa negocierilor, sunt liber. Dar nu la 30 de metri, ca în cazul [preşedintelui francez Emmanuel] Macron, [cancelarului german Olaf] Scholz - Sunt vecin! Nu muşc. Sunt un om normal, stai cu mine, vorbeşte, de ce ţi-e frică?”

Update 18:15 În Akhtyrka, o bombă dată de forţele ruse a lovit o centrală termică.

UPDATE 16:52 A doua rundă de discuţii ruso-ucrainene a început în regiunea Brest din Belarus.

UPDATE 16:18 La Cernigău, 9 persoane au fost ucise şi 4 au fost rănite în urma unui atac aerian al aeronavelor ruseşti, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Vyacheslav Chaus.

UPDATE 16:08 Situaţia din oraşul Mariupol din sudul Ucrainei „rămâne dificilă”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Gărzii Naţionale Ucrainene pentru CNN, subliniind însă că armata „nu va preda oraşul”.

„Armata ucraineană nu va preda oraşul şi va lovi forţele de ocupaţie. De asemenea, armata va continua să distrugă grupurile de sabotaj inamice la periferia Mariupolului”, a continuat oficialul.

UPDATE 15:40 Forţele ruse au bombardat zona rezidenţială din Cernigău.

UPDATE 14:50 Negocierile dintre Ucraina şi Rusia vor începe cel mai probabil la ora 16:00. Principalele trei teme prevăzute în agendă sunt: tehnico-militare, umanitare şi politice. 

UPDATE 14:30 Vadym Boichenko, primarul oraşului asediat Mariupol din sudul Ucrainei, spune că militarii ruşi creează „o catastrofă umanitară” în oraş, potrivit CNN.

„Ei blochează aprovizionarea şi reparaţiile pentru electricitate, apă şi căldură. De asemenea, avariază calea ferată. Au distrus poduri şi trenuri, aşa că nu putem evacua femei, copii şi bătrâni din Mariupol”, a spus primarul Boichenko.

Rusia opreşte şi aprovizionarea cu alimente „blocându-le ca în fostul Leningrad în al doilea război mondial, distruge cu intenţie principalele elemente de infrastructură din oraş în ultimele şapte zile”, a mai spus primarul, care a adăugat că oraşul nu are lumină, apă şi căldură.

UPDATE 14:15 Primii luptători străini ajung în Ucraina pentru a ajuta la apărarea ţării împotriva invaziei ruseşti, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. "Ucraina întâmpină deja voluntari străini. Primii 16.000 sunt deja pe drum pentru a proteja libertatea şi viaţa pentru noi şi pentru toţi", a declarat preşedintele Ucrainei într-un discurs video postat joi pe Facebook.

Guvernul ucrainean a făcut apel la oameni din întreaga lume să se alăture luptei împotriva Rusiei.

UPDATE 14:00 Delegaţia ucraineană a ajuns la locul stabilit pentru cea de-a doua rundă de negocieri cu omologii ruşi. Ucrainenii au călătorit cu elicopterul. Discuţiile dintre Ucraina şi Rusia vor începe în câteva ore, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak într-o postare online.

UPDATE 13:20 Rusia va adopta o abordare mai directă în efortul său de a cuceri oraşele ucrainene, după ce planurile de a înconjura obiective precum Kievul au fost zădărnicite, potrivit unui oficial militar NATO.

"Vedem o schimbare de strategie din partea Rusiei. Ei sunt mai puţin concentraţi pe încercuirea oraşelor, mai concentraţi în încercarea de a intra", a declarat oficialul pentru CNN. "Bombardamentele mai intense sunt un efect secundar al acestei schimbări", a spus acesta.

Înaintarea lentă a Rusiei şi pierderile grele suferite în primele zile ale invaziei sale au forţat această schimbare, a spus oficialul, forţele ruseşti fiind acum împiedicate de probleme logistice în timp ce încearcă să avanseze mai departe în Ucraina.

UPDATE 13:00  Germania va trimite armament în Ucraina, a declarat un consilier militar al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

De asemenea, consilierul a declarat că forţele ucrainene nu doar se apără, ci lansează şi contraatacuri "Ajutorul pentru noi creşte în fiecare minut, iar puterea inamicului scade. Noi nu doar ne apărăm, ci şi contraatacăm", a spus acesta în cadrul unei conferinţe de presă. 

UPDATE 12:40 Serghei Lavrov a declarat că, în opinia sa, unii lideri străini se pregătesc de război împotriva Rusiei şi că Moscova va continua operaţiunea militară în Ucraina până la "sfârşit". 

Serghei Lavrov a spus că Moscova nu va lăsa Ucraina să păstreze infrastructura care ameninţă Rusia. De asemenea, Moscova nu ar putea tolera ceea ce a spus că este o ameninţare militară din partea Ucrainei, adăugând că este convins că Rusia are dreptate în privinţa Ucrainei.

Oficialii ucraineni au acuzat forţele ruseşti că au lovit zone civile, dar Lavrov a declarat că trupele ruseşti au primit ordine stricte de a folosi arme de înaltă precizie pentru a distruge infrastructura militară.

UPDATE 12:30 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia urmăreşte "demilitarizarea şi de-nazificarea" Ucrainei şi că "poporul ucrainean are dreptul la autodeterminare", în timpul unei conferinţe de presă la care au participat jurnalişti occidentali.

Întreabat cum poate apăra minciunile Rusiei în ceea ce priveşte civilii din Ucraina ucişi de atacurile ruseşti, Lavrov a spus că soldaţii ucraineni din estul Ucrainei sunt "jefuitori", iar "neonaziştii" din Ucraina sunt "adevăraţii ucigaşi".

UPDATE 11:50 A doua rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina este programată să înceapă în Belarus la ora 14:00(ora României), a declarat agenţia de presă Belta din Belarus, care l-a citat pe şeful delegaţiei ruseşti, Vladimir Medinski.

UPDATE 11:30 Liniile de apărare ale Ucrainei rezistă în faţa atacului rusesc, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în ultima sa înregistrare video. "Nu avem nimic de pierdut decât propria noastră libertate", a spus Zelenski, adăugând că Ucraina primeşte zilnic provizii de arme de la aliaţii săi internaţionali.

Preşedintele Ucrainei a declarat că schimbarea tacticii Rusiei şi bombardarea civililor din oraşe au dovedit că Ucraina a reuşit să reziste cu succes planului iniţial al Moscovei de a obţine o victorie rapidă printr-un asalt terestru.

UPDATE 11:15 Depozitul de petrol din oraşul ucrainean Cernigău a fost lovit joi dimineaţă de o rachetă, în timpul unui atac aerian, anunţă CNN.

A izbucnit un incendiu de proporţii. Pompierii şi echipe de muncitori se află în misiune la faţa locului, precizează sursa citată.

UPDATE Război în Ucraina. Situaţia la momentul actual

  • Avansul Rusiei asupra capitalei ucrainene a înregistrat puţine progrese în ultimele trei zile, iar oraşele Harkov, Cernihiv şi Mariupol au rămas în mâinile ucrainenilor, potrivit serviciilor de informaţii militare britanice.
  • Bombardamentele şi atacurile ruseşti asupra populaţiilor civile au ucis 34 de civili în regiunea Harkov în ultimele 24 de ore, în perioada 2-3 martie, au anunţat serviciile de urgenţă.
  • Moscova continuă contactele cu Washingtonul, mai ales prin intermediul ambasadelor, şi crede că discuţiile cu Ucraina din Belarus pot da rezultate, dar a avertizat Occidentul împotriva unei noi escaladări a tensiunilor, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, citat de agenţiile de presă interne.
  • Forţele pro-ruse ar putea lansa atacuri ţintite asupra oraşului ucrainean Mariupol, dacă forţele ucrainene de acolo nu se predau, a declarat joi agenţia de presă Interfax, care a citat un comandant separatist din Doneţk.
  • Curtea Penală Internaţională a deschis o anchetă privind posibile crime de război comise în Ucraina, în urma unei cereri în acest sens din partea a 39 de state membre ale Curţii.
  • Marii producători auto japonezi de top, inclusiv Toyota, au fost nevoiţi să oprească producţia în Rusia, deoarece sancţiunile au perturbat logistica şi au tăiat lanţurile de aprovizionare.
  • Mai mult de 1 milion de persoane au fugit din Ucraina de la începutul luptelor, majoritatea trecând în Polonia şi România.
  • Uniunea Europeană şi Statele Unite au impus noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru rolul său de sprijin în invazie.

UPDATE 10:55 În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat: "Armata noastră a distrus deja atât de mult echipament inamic încât ar fi posibil să înarmăm armatele mai multor ţări".

"Luptătorii s-au manifestat în mod strălucit în multe domenii. Aşii noştri aerieni au devenit deja legende. Paraşutiştii, infanteria, artileria, toate dovedesc că ucrainenii sunt cei mai buni. Medicii noştri, salvatorii, serviciile de utilităţi, jurnaliştii, finanţiştii ţin frontul. Ţara nu s-a oprit şi luptă" a adăugat acesta.

UPDATE 9:50 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a prezentat bilanţul pierderilor inamicilor ruşi în perioada 24 februarie - 3 martie:

Aproximativ 9.000 de soldaţi
217 tancuri
900 vehicule blindate
30 de avioane
31 elicoptere
90 sisteme de artilerie
42 sisteme de lansare multiplă de rachete
374 vehicule
11 sisteme de apărare aeriană
60 de rezervoare de combustibil
2 bărci
3 drone 

UPDATE 9:30 Avansul Rusiei asupra capitalei ucrainene a înregistrat puţine progrese în ultimele trei zile, potrivit serviciilor de informaţii militare britanice.

"Corpul principal al marii coloane ruseşti care avansează spre Kiev rămâne la peste 30 de kilometri de centrul oraşului, fiind întârziat de rezistenţa fermă a ucrainenilor şi de defecţiuni mecanice", a declarat Ministerul britanic al Apărării, potrivit Reuters. 

UPDATE 9:20 Ministerul Apărării din Ucraina a publicat în această dimineaţă o actualizare a informaţiilor, în contextul în care începe a doua săptămână a invaziei ruseşti. Ministerul afirmă că oraşele Harkov, Cernihiv şi Mariupol "sunt sub controlul ucrainenilor", în ciuda bombardamentelor intense ale Rusiei din ultimele zile.

Ministerul Apărării adaugă că, deşi "unele forţe ruseşti au intrat în oraşul Kherson", "situaţia militară rămâne neclară". Rusia a afirmat că deţine controlul total asupra oraşului-port din sudul ţării, în timp ce primarul din Kherson a spus că nu sunt prezente forţe ucrainene

UPDATE 9:00 O rachetă a fost trasă asupra unei nave din Bangladesh în portul ucrainean Olvia din nordul Mării Negre. Parlamentul ucrainean a postat un clip cu nava lovită de forţele ruseşti. Ucraina spune că nava "aştepta să fie încărcată" când ruşii au lansat atacul, ucigând un membru al echipajului.

UPDATE 8:30 Timp de mai multe zile, Kremlinul a refuzat să recunoască numărul mare de morţi în "operaţiunea militară specială", care a devastat marile oraşe ucrainene. Acum, Rusia spune că 498 de soldaţi au fost ucişi, iar alţi 1.597 au fost răniţi.

Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că acest număr este mai aproape de 9.000. Într-un discurs video, acesta a declarat: "Armata noastră face totul pentru a înfrânge complet inamicul. Aproape 9.000 de ruşi au fost ucişi într-o săptămână", conform Sky News. 

UPDATE 8:05 Un milion de persoane au fugit din Ucraina într-o săptămână de la invadarea ţării de către Rusia, a declarat pe Twitter şeful agenţiei ONU pentru refugiaţi.

"În doar şapte zile am asistat la exodul unui milion de refugiaţi din Ucraina către ţările vecine. Pentru multe alte milioane, în interiorul Ucrainei, este timpul ca armele să tacă, încât să poată fi furnizată asistenţă umanitară care să salveze vieţi" a postat şeful UNHCR, Filippo Grandi, relatează Reuters. 

UPDATE 7:35 Primarul oraşului Mariupol din sudul Ucrainei a numit miercuri cea mai dificilă zi de până acum a invaziei ruseşti, pe fondul bombardamentelor intense şi a numărului tot mai mare de civili răniţi în spitale.

Într-o declaraţie postată pe Telegram, primarul Vadym Boychenko s-a adresat cetăţenilor din Mariupol şi a spus că forţele ucrainene au ripostat cu curaj împotriva soldaţilor ruşi care au tras inclusiv în clădiri civile.

Boychenko a mai spus că infrastructura critică a fost compromisă în oraş şi că cetăţenii sunt lipsiţi de apă şi electricitate până când serviciile de utilităţi le vor restabili, potrivit CNN.

UPDATE 7:10 Oraşul Izium din regiunea Harkov a fost lovit de bombardamente. Există cel puţin opt victime şi sunt distrugeri majore în centrul oraşului, a declarat pe Facebook viceprimarul din Izium, Volodimir Matsokin. 

UPDATE 04:28 Statele Unite amână un test cu rachetă intercontinentală, pentru a evita amplificarea crizei cu Rusia

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a dispus amânarea unui test planificat cu o rachetă balistică intercontinentală, pentru a nu amplifica tensiunile cu Rusia, anunţă Pentagonul, conform CNN.

UPDATE 03:37 Emmanuel Macron: Noi nu suntem în război cu Rusia, dar Rusia a vrut război cu Ucraina

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a exprimat solidaritate, miercuri seară, cu poporul ucrainean şi cu aliaţii din cadrul NATO, inclusiv prin trimiterea de trupe în România, dar a subliniat că Occidentul nu este în război cu Rusia.

UPDATE 03:12 Statele Unite închid spaţiul aerian pentru avioanele ruse şi afectează capacităţile de rafinare a petrolului

Administraţia Joseph Biden a anunţat, miercuri seară, noi sancţiuni împotriva Rusiei, printre măsuri figurând interzicerea zborurilor avioanelor ruse în spaţiul aerian american şi perturbarea activităţilor de rafinare a petrolului.

UPDATE 02:43 Armata rusă continuă atacurile în Ucraina / Mai multe explozii s-au produs la Kiev

Mai multe explozii au fost semnalate, în cursul nopţii, în capitala Ucrainei, Kiev, şi în orăşelul Izium, situat în estul ţării, anunţă autorităţile ucrainene, conform agenţiei Ukrinform.

UPDATE 02:09 Antony Blinken: Retorica Rusiei privind armele nucleare este "periculoasă", dar SUA nu modifică nivelul de alertă

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a criticat, miercuri seară, retorica "periculoasă" a Rusiei privind armele nucleare, însă a transmis că Statele Unite nu intenţionează să modifice actualul nivel de alertă.

UPDATE 01:57 Un membru al Misiunii OSCE, ucis într-un atac rus produs în oraşul Harkiv

Un membru al misiunii de monitorizare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a fost ucis în atacurile cu obuze lansate de armata rusă asupra oraşului Harvik, situat în nord-estul Ucrainei, informează Sky News.

UPDATE 00:55 Curtea Penală Internaţională (CPI) a confirmat că deschide o anchetă asupra situaţiei din Ucraina

Procurorul CPI Karim Ahmad Khan a solicitat deschiderea unei investigaţii:

”La 28 februarie, mi-am anunţat decizia de a solicita autorizarea unei investigaţii asupra situaţiei din Ucraina. Pe baza concluziilor care decurg din examinarea preliminară rezultă posibile  încălcări ale convenţiilor de război, iar aceste fapte intră sub jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale. Munca noastră de colectare a probelor a început”.

În total, 39 de state s-au pronunţat în favoarea demarării unei investigaţii.

UPDATE 00:54 Marea Britanie şi alte zeci de ţări au reclamat la CPI atrocităţi comise de Rusia în Ucraina

Marea Britanie şi alte 37 de ţări au sesizat Curtea Penală Internaţională (CPI) în legătură cu presupuse atrocităţi comise de forţele armate ruse în Ucraina, anunţă ministrul britanic de Externe, Liz Truss, conform postului Sky News.

UPDATE 00:50 Harta actualizată a bombardamentelor

Zonele roşii gradate sunt controlate şi revendicate de forţele ruse.

UPDATE 00:40 Însemnele de pe blindatele ruse au fost decodificate

Ministerul Apărării din Federaţia Rusă a explicat semnificaţia simbolurilor aflate pe aparatele militare de luptă:

Z - pentru victorie
V - pentru adevăr

UPDATE 00:30 Banca Mondială şi-a oprit toate programele în Rusia şi Belarus,  informează Reuters

Banca Mondială şi-a oprit toate programele în Rusia şi Belarus după invazia Ucrainei

Banca de dezvoltare a declarat că nu a aprobat noi împrumuturi sau investiţii în Rusia din 2014, anul în care Rusia a anexat regiunea Crimeea din Ucraina.

De asemenea, nu a fost aprobat niciun împrumut nou către Belarus de la jumătatea anului 2020, când Statele Unite au impus sancţiuni ţării în urma alegerilor prezidenţiale disputate.

Aceasta vine după ce Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT) a anunţat că va deconecta şapte entităţi ruseşti şi filialele lor de la reţeaua sa.

UPDATE 00:27 Convoiul rusesc care se îndreaptă spre Kiev se află în impas. Ce informaţii deţine Pentagonul despre situaţia din teren

Departamentul american al Apărării afirmă că forţele ruseşti au înregistrat progrese minore în ultimele 24-36 de ore, scrie BBC.

UPDATE 00:20

SUA au livrat sute de rachete Stinger Ucrainei ca parte a pachetului de ajutor în valoare de 350 de milioane de dolari pe care administraţia Biden l-a anunţat săptămâna trecută, relatează NBC News.

Oficialii Congresului au declarat, citează NBC, că SUA au livrat luni peste 200 de rachete:

”Pachetul include, de asemenea, rachete antitanc Javelin şi muniţie, ambele necesare armatei ucrainene în lupta împotriva avansării invaziei ruse”.

Rachetele Stinger pot fi folosite pentru a doborî aeronave. În timpul Războiului Rece, guvernul SUA le-a furnizat în secret luptătorilor de rezistenţă afgani rachete pentru a doborî elicopterele ruseşti deasupra Afganistanului.

Germania a anunţat weekendul trecut că va trimite 500 de rachete Stinger în Ucraina.

UPDATE 00:10 Rugăciuni în semn de solidaritate cu Ucraina au fost înălţate din Piaţa Sf. Petru din Vatican, Roma

Rezumatul zilei

  • Consilierul ministerului de interne ucrainean Anton Heraşcenko a declarat că o explozie puternică în apropierea gării centrale din Kiev a întrerupt alimentarea cu încălzire centrală a oraşului
  • Ucraina neagă că oraşul port Herson ar fi fost cucerit
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia nu va putea să-i cucerească ţara cu bombe şi raiduri aeriene
  • O delegaţie ucraineană a plecat pentru a doua rundă de discuţii cu Rusia
  • Peste 870.000 de oameni au fugit din Ucraina de la începutul luptelor
  • România şi Polonia sunt principalele ţări de tranzit
  • Rubla atinge minime record, iar creşterea preţurilor la petrolul a exacerbat îngrijorările legate de inflaţie la nivelul economiei globale
  • Uniunea Europeană şi Statele Unite impun sancţiuni Belarusului pentru rolul său de sprijin în invazie
  • Omul de afaceri rus Roman Abramovici a declarat că va vinde clubul de fotbal Chelsea Londra şi va dona bani din vânzare pentru a ajuta victimele războiului
  • UE şi SUA impun în premieră sancţiuni asupra tranzacţiilor cu criptomonede din Rusia
  • Curtea Penală Internaţională a deschis o anchetă, la solicitarea a 39 de state membre, cu privire la posibile crime de război comise în Ucraina de armata rusă

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici