Palestinienii îi simt în continuare lipsa lui Yasser Arafat, la cinci ani de la moartea sa

Palestinienii continuă să îi simtă lipsa lui Yasser Arafat, la cinci ani de la moartea sa, în situaţia în care tabăra acestora este slăbită, divizată, iar visurile de pace şi de înfiinţare a unui stat palestinian independent par a fi mai îndepărtate ca oricând.

56 afișări
Imaginea articolului Palestinienii îi simt în continuare lipsa lui Yasser Arafat, la cinci ani de la moartea sa

Palestinienii îi simt în continuare lipsa lui Yasser Arafat, la cinci ani de la moartea sa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Abu Ammar (aşa cum era supranumit Yasser Arafat) era şi este în continuare simbolul luptei noastre. El este cel care a condus nava (palestiniană) vreme de decenii, în pofida furtunilor", a afirmat Mohammed Dhaher, în vârstă de 49 de ani, un palestinian din Ierihon.

Mausoleul alb al "rais" (şeful statului) de la Ramallah, situat în apropierea sediului Autorităţii Palestiniene în Cisiordania, a devenit un loc de reculegere.

"Preşedintele Arafat este un simbol al Revoluţiei palestieniene şi nu pot veni la Ramallah fără a recita Fatiha (un capitol din Coran, n.red) la mormântul său", a explicat Nader Ismail, care nu ratează niciodată o ocazie de a se deplasa la mormânt.

Potrivit unui sondaj recent, 81,9 la sută dintre palestinieni regretă dispariţia liderului lor carismatic.

"Atunci când Abou Ammar era în viaţă, lumea întreagă ne respecta, dar în prezent, suntem foarte slabi", a spus Sali Abu Nadir, în vârstă de 36 de ani, un profesor din Nablus.

"În prezent, suntem ca o minge de fotbal în care loveşte toată lumea", a adăugat el, făcând referire la diviziunile din tabăra palestiniană.

Scindarea dintre Autoritatea palestiniană şi islamiştii grupării Hamas s-a produs în iunie 2007, după ce mişcarea şi-a eliminat prin forţă rivalul Fatah din Fâşia Gaza.

Cele două facţiuni s-au angajat de atunci într-un "dialog de reconciliere" sub egida Egiptului, dar fără rezultat.

În aşteptarea unei înţelegeri ipotetice, Hamas continuă să conducă Fâşia Gaza în stare de asediu şi supusă unei blocade stricte din partea Israelului.

"Dacă această diviziuine s-ar fi produs în timpul lui Arafat, ar fi dispărut imediat. Această discordie sumbră este cea mai dureroasă dintre rănile palestiniene", a declarat Saeb Erakat, unul din însoţitorii lui Yasser Arafat.

Arafat "refuza concesiile în privinţa principiilor. Am plătit preţul pentru acest lucru, dar datorită acestui lucru s-a putut păstra unitatea noastră naţională", susţine un oficial din cadrul Hamas din Fâşia Gaza, Ismail Abu Radouane.

El, "spre deosebire de Mahmoud Abbas, credea că rezistenţa era una dintre opţiunile strategice care i-ar fi permis poporului palestinian să-şi recupereze drepturile", adaugă reprezentantul mişcării Hamas.

Slăbit, Abbas, succesorul lui Arafat la preşedinţia Autorităţii Palestiniene, a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat la următoarele alegeri generale palestiniene, prevăzute pentru 24 ianuarie 2010, din cauza blocării procesului de pace.

În prezent, preşedintele Abbas ameninţă că va demisiona dacă Statele Unite nu vor reuşi să relanseze negocierile cu Israelul, care au fost suspendate după ultima ofensivă a forţelor israeliene asupra Fâşiei Gaza (decembrie 2008 - ianuarie 2009).

Autoritatea Palestiniană, care nu-şi exercită puterea decât în Cisiordania, se confruntă cu refuzul israelienilor de a pune capăt procesului de colonizare, înainte de reluarea negocierilor.

Blocarea procesului de pace şi diviziunile profunde interpalestiniene ameninţă moştenirea lui Yasser Arafat, care reuşise să încarneze cauza naţională palestiniană.

Hamas a respins procesul electoral lansat de Autoritatea palestiniană, o decizie ce riscă să genereze o ruptură completă între Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Yasser Arafat a decedat la 11 noiembrie 2004, la vârsta de 75 de ani, la un spital militar din Clamart, din apropiere de Paris. Un miting este prevăzut miercuri în Cisiordania pentru a comemora decesul său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici