Pentagonul recomandă restructurarea sistemului penitenciar din Afganistan

Pentagonul recomandă reformarea întregului sistem penitenciar din Afganistan, inclusiv a închisorilor aflate sub autoritatea trupelor americane, pe fondul temerilor că abuzurile şi sistemul de recrutare a militanţilor ar consolida forţa talibanilor, scrie New York Times.

19 afișări
Imaginea articolului Pentagonul recomandă restructurarea sistemului penitenciar din Afganistan

Pentagonul recomandă restructurarea sistemului penitenciar din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit New York Times, o altă dovadă a temerilor referitoare la practicile detenţiei este faptul că amiralul Mike Mullen, şeful Statului Major Interarme, a trimis săptămâna trecută un mesaj confidenţial tuturor comandanţilor militari şi oficialilor de rang înalt din cadrul armatei în care le-a cerut să-şi intensifice eforturile pentru a atenţiona trupele cu privire la tratamentul faţă de deţinuţi.

Închisoarea Bagram, situată la nord de Kabul, a devenit un simbol pentru afgani - un loc unde tehnicile dure de interogare şi privarea de odihnă au fost folosite frecvent în ultimii ani şi unde doi deţinuţi afgani au murit în 2002 după ce au fost bătuţi de militarii americani şi atârnaţi de mâini de tavanele celulelor.

Centrul de detenţie de la Bagram este de asemenea locul unde sunt trimişi suspecţii de terorism reţinuţi în afara Afganistanului şi în Irak.

Deşi tratarea deţinuţilor de la Bagram s-a îmbunătăţit în ultimii ani, condiţiile s-au înăsprit în cea mai mare parte a închisorilor administrate de autorităţile afgane unde sunt încarceraţi peste 15.000 de persoane în trei închisori supraaglomerate. Potrivit militanţilor pentru drepturile omului, sistemul judiciar foarte fragil din Afganistan nu facilitează protejarea deţinuţilor.

În vederea soluţionării acestor probleme, generalul Douglas M. Stone, din cadrul diviziei puşcaşilor marini, care a reuşit să restructureze într-o manieră eficientă tehnicile de detenţie ale forţelor americane din Irak, a fost desemnat pentru a întocmi un raport referitor la toate probleme de detenţie din Afganistan.

În raportul realizat de Stone, care nu a fost făcut public dar care a circulat în rândul oficialilor americani de rang înalt, se recomandă separarea militanţilor extremişti de deţinuţii moderaţi.

Odată cu această nouă abordare, Statele Unite vor contribui la construirea şi finanţarea noilor închisori administrate de autorităţile afgane unde să fie deţinuţi militanţii extremişti care folosesc în prezent centrele afgane de corecţie ca tabere de antrenament în vederea transformării hoţilor de buzunare în militanţi sinucigaşi, potrivit oficialilor americani.

Restul deţinuţilor vor fi învăţaţi meserii vocaţionale şi li se vor oferi alte cursuri, precum despre islam, cu scopul de a-i reintegra în societate, au menţionat oficialii, făcând referire la recomandările raportului.

În raport se vorbeşte şi despre pregătirea gardienilor afgani, a procurorurilor şi judecătorilor. Aceste recomandări au fost făcute pe fondul temerilor oficialilor americani potrivit cărora închisorile afgane deja supraaglomerate vor trebuie să primeasă alţi deţinuţi capturaţi în urma ofensivelor forţelor americane din sudul Afganistanului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici